Starú Seneckú cestu plánujú začať rozširovať v roku 2023

Starú Seneckú cestu I/61 medzi Bratislavou a Sencom plánujú začať rozširovať v roku 2023. Ukončenie prác je odhadované na rok 2026. Začiatok výstavby je však predpokladaný po ukončení prípravy a zabezpečení finančného krytia. Pre TASR to uviedol investor – Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Koncom roka 2017 pritom diaľničiari odhadovali začiatok stavebných prác okolo roku 2020 s lehotou výstavby tri roky.
Rozšírenie znamená vybudovanie štvorpruhovej komunikácie na úseku cesty I/61 medzi Bratislavou a mestom Senec v celkovej dĺžke 13,9 kilometra. „V časti od Bratislavy po zhruba Bernolákovo ide o rozšírenie jestvujúcej cesty I. triedy a od Bernolákova po Senec bude vybudovaný nový štvorpruh bez zaberania cesty I. triedy,“ povedala pre TASR hovorkyňa NDS Michaela Michalová. Aktuálne sa podľa jej slov realizujú projektové práce na dokumentácii pre územné rozhodnutie.
NDS v minulosti uviedla, že spolu s výstavbou bratislavského obchvatu, diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, bude rozšírenie starej Seneckej cesty súčasťou komplexného riešenia dopravnej situácie v bratislavskom regióne. Rozšírenie cesty I/61 navrhnuté v štvorpruhovom riešení od Vajnôr až po Senec by podľa NDS malo zabezpečiť komfortnejšiu obsluhu priľahlého územia, respektíve nahradiť súbežné cesty popri diaľnici D1.
Za rozšírenie starej Seneckej cesty bojovali na prelome rokov 2017/2018 samosprávy v jej okolí aj petíciou. Dopravnú situáciu na tejto komunikácii totiž považujú už za neúnosnú. Primátor mesta Senec a starostovia obcí Bernolákovo, Chorvátsky Grob, Veľký Biel a Zálesie žiadali vládu, ministerstvo dopravy, Bratislavský samosprávny kraj a NDS o urýchlené riešenie tohto stavu.

Súvisiace články

Aktuálne správy