Účasť na novej Hodvábnej ceste: Rozhodnutie Talianska znepokojilo západných spojencov

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Taliansko sa stalo prvým členom skupiny najvyspelejších krajín G7, ktorý sa pripojí k čínskej globálnej infraštruktúrnej iniciatíve novej Hodvábnej cesty. Megaprojekt má prepojiť obchodné a dopravné siete medzi kontinentmi.

V Ríme v sobotu taliansky premiér Giuseppe Conte podpísal s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom príslušné memorandum. V Podpisová ceremónia bola vrcholom trojdňovej návštevy hlavy čínskeho štátu v Taliansku, ktorá má za cieľ posilniť vzájomné obchodné aj politické vzťahy v čase, keď sa Rím vyrovnáva s ochabujúcou  ekonomikou a Peking zamestnávajú obchodné spory so Spojenými štátmi.

V prítomnosti čelných predstaviteľov bol podpísaný celý rad ďalších obchodných dohôd. Talianske a čínske firmy podpísali desať dohôd v oblasti energetiky, oceliarstva, bankovníctva či stavby plynovodov. Kontrakty medzi talianskymi firmami a ich čínskymi partnermi podľa Reuters dosahujú 2,5 miliardy eur a v budúcnosti by mohli dosiahnuť až 20 miliárd eur.

Rozhodnutie Taliansko posilniť väzby na Čínu znepokojilo západných spojencov. Hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC) Garrett Marquis vyzval Rím, aby nelegitimizoval "márnivý čínsky projekt", ako označil novú Hodvábnu cestu. Spojené štáty sa zároveň obávajú rastúceho vojenského vplyvu Číny a šírenie špionážnych technológií. Pred čínskym vplyvom v Európe varoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Talianska vláda, ktorá sa snaží krajinu dostať z tretej ekonomickej recesie za uplynulú dekádu, výhrady Washingtonu ignorovala. Čínskemu prezidentovi prichystala privítanie, aké sa dostáva iba tým najbližším spojencom, píše Reuters.

Reuters si tiež všíma, že vo vládnej koalícii ohľadom prístupu k Číne nepanuje zhoda. Minister vnútra Matteo Salvini, ktorý stojí na čele populistickej protiimigrační strany Liga, varoval, že Čína chce "kolonizovať" talianske trhy. S prezidentom sa nestretol a dokonca odmietol pozvanie na piatkovú štátnu večeru, ktorá sa uskutočnila pri príležitosti návštevy lídra najľudnatejšej krajiny sveta.

Predseda Hnutia piatich hviezd, Luigi Di Maio, naopak uviedol, že Taliansko vyváža do Číny výrazne menej ako Nemecko či Francúzsko, a ide tak len o vyrovnávanie.

Po rokovaní s premiérom Giuseppem Conte Contem, a lídrom M5S Di Maiom, odletel čínsky prezident Si na súkromnú návštevou sicílskej metropoly Palerma. Po Monaku návštevu Európy zavŕši vo Francúzsku, kde bude rokovať s prezidentom Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Súvisiace články

Aktuálne správy