Americkí ekonómovia zhoršili odhad tohtoročného rastu ekonomiky USA na 2,4 %

Americkí ekonómovia zhoršili prognózu vývoja ekonomiky USA na tento rok. Dôvodom sú pokračujúce obchodné spory a spomaľovanie rastu svetového hospodárstva.
Národné združenie podnikových ekonómov (NABE) predpokladá, že v roku 2019 vzrastie americká ekonomika o 2,4 %, zatiaľ čo v predchádzajúcej decembrovej prognóze počítali s rastom o 2,7 %. Na porovnanie, v roku 2018 zaznamenala americká ekonomika rast na úrovni 2,9 %.
Združenie navyše očakáva, že v roku 2020 sa situácia ešte zhorší. Na budúci rok počíta s rastom len o 2 %.
„Väčšina z členov NABE označila za hlavné riziká pre ďalší vývoj ekonomiky obchodné vzťahy a slabší rast svetovej ekonomiky,“ povedal šéf prieskumu NABE Gregory Daco. Zároveň ale dodal, že pravdepodobnosť recesie v dohľadnej dobe je podľa združenia stále nízka, aj keď v poslednom období zaznamenala rast.
Pravdepodobnosť nástupu recesie už v tomto roku je podľa ekonómov NABE zhruba 20-percentná a v prípade budúceho roka počítajú s rizikom nástupu recesie na úrovni 35 %. Čísla sú o niečo vyššie než v predchádzajúcej prognóze.
Jedným z hlavných dôvodov je agresívna obchodná politika amerického prezidenta Donalda Trumpa. NABE odhaduje, že v dôsledku jeho politiky vysokých dovozných ciel dosiahne obchodný deficit USA tento rok nový rekord 978 miliárd USD (865,33 miliardy eur). Doteraz najvyšší schodok zaznamenali USA v minulom roku, keď dosiahol 914 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy