Turecké regulačné úrady vyšetrujú americkú banku JPMorgan Chase

Turecké regulačné úrady vyšetrujú americkú banku JPMorgan Chase. Turecký bankový dohľad a úrad pre dohľad nad kapitálovými trhmi otvorili dve separátne vyšetrovania banky.

Turecké regulačné úrady vyšetrujú americkú banku JPMorgan Chase.
Turecký bankový dohľad a úrad pre dohľad nad kapitálovými trhmi otvorili dve separátne vyšetrovania banky. Dôvodom sú dve analýzy, ktoré odporúčali investorom vsádzať na posilnenie dolára proti líre v deň, keď turecká mena stratila viac než 5 %.
Bankový regulátor BRSA uviedol, že správy analytikov JPMorgan mali „zavádzajúci a manipulatívny“ obsah, spôsobili volatilitu na trhoch a poškodili reputáciu tureckých bánk, uviedla štátna tlačová agentúra Anadolu. Úrad pre dohľad nad kapitálovými trhmi spustil vlastné vyšetrovanie na základe podobných dôvodov, uvádza sa na jeho internetovej stránke.
Oznámenia o oboch vyšetrovaniach sa objavili takmer simultánne, čo signalizuje, že regulačné úrady zrejme koordinovali svoj postup. Turecká líra v piatok (22. 3.) v jeden moment strácala voči doláru viac než 6,5 % a nakoniec oslabila o vyše 5 % a zaznamenala svoj najhorší deň od vlaňajšieho prepadu. Hlavný turecký akciový index BIST 100 klesol o 3,45 %.
JPMorgan v analýzach odporúčala investorom shortovať líru, teda vsádzať na jej pokles, pričom prognózovala oslabenie kurzu na 5,90 TRY/USD. Banka ako dôvod uviedla aktuálny pokles tureckých devízových rezerv. Tempo ich znižovania je podľa analytikov banky neudržateľné.

Súvisiace články

Aktuálne správy