Firmy musia zintenzívniť prípravy na tvrdý brexit, myslí si šéf ECB

Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi varoval, že firmy by mali zintenzívniť prípravy na brexit bez dohody. Údajne to povedal lídrom Európskej únie (EÚ) na summite v Bruseli, uviedol pre agentúru Reuters diplomatický zdroj.
Draghiho slová prichádzajú deň po tom, čo sa lídri EÚ dohodli na odklade brexitu, aby dali Británii poslednú šancu opustiť Úniu s dohodou.
„Úrady a centrálne banky sú pripravené, ale súkromný sektor musí zintenzívniť prípravy,“ povedal podľa zdroja Draghi na summite EÚ. Ak Británia vystúpi z EÚ bez dohody, vzájomný obchod bude čeliť bezprostredným prekážkam a reštrikciám.
Podľa Draghiho by boli negatívne dôsledky takzvaného neriadeného brexitu pre eurozónu obmedzené. Uznal však, že niektoré krajiny by to zasiahlo viac než iné.
Francúzsko, Nemecko, Belgicko a Holandsko paria medzi krajiny EÚ s najväčšou obchodnou výmenou s Britániou a zrejme by aj najviac pocítili brexit bez dohody.
Draghi tiež povedal, že ekonomika eurozóny sa síce musí vyrovnávať s dlhšou slabosťou a veľkou neistotou, ale riziko recesie je stále malé.

Súvisiace články

Aktuálne správy