Jadrová inflácia v Japonsku zaznamenala vo februári nečakané spomalenie

Jadrová inflácia v Japonsku zaznamenala minulý mesiac spomalenie, pod čo sa podpísal prvý pokles cien benzínu za viac než dva roky. Je tak možné, že centrálna banka bude nútená naďalej udržiavať, prípadne ešte posilniť stimuly na docielenie zrýchlenia inflácie na úroveň svojho inflačného cieľa. Ten stanovila na úrovni 2 %.
Jadrové spotrebiteľské ceny, ktoré zahrnujú ceny energií, nie však ceny potravín, vzrástli vo februári medziročne o 0,7 %. Ich rast sa tak mierne spomalil, keď v januári vzrástli o 0,8 %. Inflácia tak zaostala za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s udržaním tempa rastu spotrebiteľských cien na januárovej úrovni.
Pod spomalenie inflácie sa do veľkej miery podpísal pokles cien benzínu. Tie klesli vo februári medziročne o 1,3 %, čo bol prvý pokles od novembra 2016.
Celkové spotrebiteľské ceny sa vo februári zvýšili o 0,2 % a zopakovali tak rast z predchádzajúceho mesiaca. Ekonómovia však očakávali, že rast sa zrýchli na 0,3 %.
Ak bude spomaľovanie rastu cien pokračovať, podľa analytikov je možné, že centrálna banka na budúci mesiac zhorší prognózu vývoja inflácie. Niektorí sa domnievajú, že ju to môže tlačiť do rozšírenia stimulov na podporu rastu ekonomiky, aj keď vedenie banky nie je naklonené myšlienke v dohľadnom čase ešte viac uvoľniť, už aj tak extrémne uvoľnenú, menovú politiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy