Prvýkrát v histórii: Minulý týždeň USA nedoviezli žiadnu venezuelskú ropu

, oilprice.com Foto: SITA/AP

V týždni do 15. marca Spojené štáty nedoviezli žiadnu ropu z Venezuely, je to prvýkrát, odkedy EIA začala sledovať týždenný dovoz ropy do USA.

Spojené štáty uvalili na konci januára rozsiahle sankcie na ropný priemysel vo Venezuele a štátnu ropnú firmu PDVSA, aby prerušili podporu Nicolasa Madura a jeho režimu po tom, ako Washington uznal opozičného lídra Juana Guaidó za legitímneho dočasného prezidenta latinskoamerického štátu. Podľa mesačných údajov od roku 1973 USA nikdy nevynechali mesiac bez dovozu ropy z Venezuely.

Venezuela má najväčšie zásoby ropy na svete. Produkcia ale za posledné dva roky prudko klesá v dôsledku prudkej hospodárskej krízy a rokov nedostatočného investovania a zlého hospodárenia v ropnom priemysle. Ešte pred sankciami, na konci januára, boli USA najlepším nákupcom ropy vo Venezuele, pričom príjmy z ropy boli v podstate jediným príjmom v tvrdej mene.

Juan Guaidó
V roku 2018 bola Venezuela tretím najväčším dodávateľom ropy do USA, po Kanade a Saudskej Arábii, podľa predbežných týždenných údajov EIA v rebríčku prvých 10 najväčších dovážajúcich krajín. Hoci Venezuela mala v roku 2018 podiel na dodávkach do USA v objeme 7,8 %, v týždni končiacom 15. marca bol jej vývoz do USA nulový v porovnaní s 506 000 barelov denne v tom istom týždni prd rokom.

„Dokonca aj po uvalení sankcií v januári, niektoré zásielky do krajiny dorazili, pretože už boli na tankeroch,“ povedal Ryan Fitzmaurice, stratég pre energetiku v Rabobank pre CNN Business, ale poznamenal, že očakáva, že dovoz USA z Venezuely zostane na nule. To by bol ale problém pre rafinérie v USA, ktoré potrebujú tento typ ťažkej ropy, ktorý má Venezuela. Fitzmaurice tvrdí, že by ju bolo ťažké nahradiť.

Gary Heminger, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ najväčšieho americkej rafinérie Marathon Petroleum Corp, minulý týždeň povedal, že sankcie nemali významný vplyv na činnosť spoločnosti, pričom poznamenal, že väčšina rafinérií v USA znižuje nákupy venezuelskej ropy už nejaký čas.

Americké rafinérie sa tak nemôžu spoliehať len na vlastnú ťažbu z bridlíc, čo je ľahká ropa, desaťročia starý rafinérsky systém Gulf Coast je nakonfigurovaný tak, aby spracúval ťažkú ropu nižšej kvality. Za normálnych okolností by sa Spojené štáty mohli obrátiť na Kanadu v prípade ťažkej ropy. Kanada však už nepoužíva ropovody na prepravu k svojmu južnému susedovi, čím sa obmedzila výroba. Mexiko má tiež ťažkú ​​ropu, ale jej produkcia v tomto štáte už roky klesá. Situácia spôsobila podivný fenomén, keď sa ťažká ropa obchoduje na parite alebo dokonca pri prémii voči ľahkej rope. "Prečo by ste mali platiť viac za niečo, čo je menej kvalitné? Pretože je stále ťažšie a ťažšie nájsť barely ťažkej ropy," povedal pre CNN Michael Tran, riaditeľ globálnej energetickej stratégie na kapitálových trhoch RBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy