Až 54 % európskych firiem čelilo aspoň jednému kybernetickému útoku

Rastúci počet hrozieb, ich rôznorodosť a sofistikovanosť predstavujú pre IT manažérov stále väčšiu výzvu pri ochrane ich organizácie pred kybernetickými útokmi. Viac ako polovica európskych podnikov (54 %) čelila v priebehu uplynulých 24 mesiacov najmenej jednému kybernetickému útoku, ktorý viedol k narušeniu ich činnosti. V mnohých prípadoch útočníci nezanechali po útoku žiadnu stopu o svojej identite, čo opäť upriamuje pozornosť na náročnú úlohu vyšetrovacích tímov.
Ukázal to najnovší prieskum spoločnosti Kaspersky Lab, ktorý sa pozrel na európske organizácie z kyberbezpečnostnej perspektívy. Vo väčšine prípadov útoky vyústili do narušenia služieb (31 %), problémov s integritou údajov (18 %) a časť z nich spôsobila stratu údajov (15 %).
Najväčším rizikám v tomto kontexte čelia firmy vo Veľkej Británii a Španielsku, pričom v posledných dvoch rokoch takéto nepríjemné skúsenosti potvrdilo až 64 % respondentov z týchto krajín. Aj keď veľké podniky tradične disponujú väčším rozpočtom na IT ako malé a stredné podniky, až 64 % korporácií čelilo kybernetickému útoku, ktorý viedol k jednému z vyššie spomínaných problémov, v porovnaní s 45 % malých a stredných podnikov.
Viac ako jeden z piatich respondentov (21 %) tvrdí, že počet kybernetických útokov na ich organizáciu sa v posledných 12 mesiacoch v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil, zatiaľ čo v 42 % prípadov bol približne rovnaký. Okrem toho narastá aj zložitosť kybernetických útokov, pričom jeden z piatich IT manžérov tvrdí, že aktéri útoku, ktorí na nich útočia, nezanechali za sebou žiadnu stopu, ktorá by viedla k odhaleniu ich identity.
„Je obzvlášť zaujímavé a znepokojujúce, že viac ako polovica podnikov v Európe čelila v posledných 24 mesiacoch kybernetickému útoku, ktorý narušil ich činnosť alebo spôsobil iné druhy škôd. Skutočnosť, že šanca stať sa obeťou útoku je v súčasnosti jedna ku dvom, je varovný signál pre majiteľov podnikov a IT manažérov, aby posilnili svoju ochranu. Výsledky prieskumu tiež potvrdzujú ďalší trend, na ktorý odborníci z odvetvia kybernetickej bezpečnosti už nejaký čas upozorňujú. Útočníci sa nenápadne infiltrujú a niekedy po sebe zanechávajú len veľmi málo alebo dokonca žiadne stopy, čo sťažuje prácu vyšetrovateľov a zdôrazňuje význam spolupráce medzi odborníkmi v oblasti kybernetickej bezpečnosti,“ varuje Miroslav Kořen, generálny riaditeľ pre východnú Európu zo spoločnosti Kaspersky Lab.

Súvisiace články

Aktuálne správy