Pre londýnsku City predstavuje odklad brexitu len slabú náplasť

Odklad vystúpenia Británie z Európskej únie (EÚ) do konca júna, o ktorý požiadala premiérka Theresa Mayová, bude len „náplasťou“ pre firmy na ostrovoch, ak zostanú nevyriešené kľúčové otázky. Vyhlásila to vo štvrtok šéfka londýnskej finančnej štvrte City Catherine McGuinnessová na konferencii City & Financial.

Podľa nej sa zdá, že vláda "hodila cez palubu" sektor finančných služieb, pokiaľ ide o zabezpečenie dohody o rozvode Spojeného kráľovstva s európskym blokom.
Štátny tajomník ministerstva financií John Glen na konferencii povedal, že sektor má všetky práva cítiť sa frustrovaný. Británia totiž ani týždeň pred pôvodne naplánovaným termínom svojho odchodu nedokázala zabezpečiť dohodu o brexite.   Premiérka Mayová je vo štvrtok v Bruseli, aby požiadala EÚ o odklad brexitu, keďže parlament Spojeného kráľovstva dvakrát odmietol dohodu o rozvode.

"Je to nevyhnutné, aby sme sa vyhli neriadenému brexitu bez dohody," skonštatovala McGuinnessová.

City predĺženie termínu na odchod víta a dúfa, že s tým budú partneri v EÚ súhlasiť, uviedla. Ale považuje toto riešenie len za chabú náplasť, pokiaľ sa nevyriešia zásadné problémy a nedosiahne sa skutočný pokrok. Z jej pohľadu toto riešenie pripomína "škrečka v kolese".

McGuinnessová však očakáva, že Londýn si udrží svoje postavenie svetového finančného centra.

Súvisiace články

Aktuálne správy