Zamestnávatelia sú znepokojení pokračujúcim trendom zneužívania pracovnej legislatívy na politické ciele

Príliš časté zmeny v pracovnej legislatíve podľa Republikovej únie zamestnávateľov vytvárajú nestabilitu právneho prostredia, deštruujú motivačné systémy a sťažujú plánovanie vo firmách.

Najnovšie návrhy na zavedenie päťtýždňovej dovolenky pre všetkých, zmeny v odvodoch či avizovanie minimálnej mzdy bez diskusie so zástupcami zamestnávateľov významne zasahujú do interných záležitostí firiem a zužujú priestor pre sociálny dialóg. Uviedla to vo štvrtok Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) v tlačovej správe. Dodala, že je znepokojená nesystémovým riadením politiky trhu práce zo strany vládnych politikov. Príliš časté zmeny v pracovnej legislatíve podľa únie vytvárajú nestabilitu právneho prostredia, deštruujú motivačné systémy a sťažujú plánovanie vo firmách.

Zamestnávatelia upozorňujú, že v prípade poslaneckého návrhu na predĺženie dovolenky na päť týždňov bez rozdielu veku zamestnanca ide o návrh pripravený bez akýchkoľvek predchádzajúcich diskusií s tými, ktorých sa to týka. ako aj bez dopadových analýz. Zamestnávatelia upozornili, že dnes im chýba viac než 100 tisíc pracovníkov, ktorých na slovenskom pracovnom trhu nájsť nevedia. Zamestnávateľ v prípade zavedenia päťtýždňovej dovolenky pre všetkých bude musieť vzniknutú situáciu pravdepodobne riešiť nadčasovou prácou, čo prirodzene zasiahne všetkých zamestnancov.

Zvýšená záťaž má vplyv na regeneráciu pracovnej sily zamestnancov, výkonnosť a zvyšuje riziko poškodenia zdravia pod vplyvom vyššej pracovnej záťaže. Naviac, zmenou zákona bude zamestnávateľ musieť poskytnúť chýbajúcim zamestnancom náhradu mzdy za dovolenku a zároveň paralelne zabezpečiť prevádzku v rozsahu spred platnosti novely zákona. To samozrejme generuje ďalšie dodatočné náklady pre zamestnávateľa, uviedla ďalej RÚZ.

Za rozporuplné považujú zamestnávatelia tiež návrhy na presun 4 % odvodov z rezervného fondu na starobné poistenie. Takéto opatrenie bude mať nepochybne pozitívny efekt v podobe zníženia odvodov pre zamestnanca, avšak na druhej strane pre zamestnávateľa predstavuje rast nákladov – v prípade priemernej mzdy v národnom hospodárstve o 28,5 %.

Zamestnávatelia preto opakovane vyzývajú vládne strany, aby nezneužívali pracovnú a sociálnu legislatívu na zber politických bodov a nepredkladali návrhy noviel zákonov bez ich predchádzajúcej konzultácie so zástupcami zamestnávateľov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy