Nórska centrálna banka zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu

Nórska centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu a signalizovala ďalšie sprísnenie menovej politiky, ak domáca ekonomika ešte viac zosilnie.
Vývoj v Nórsku tak kontrastuje s vývojom vo väčšine krajín sveta, kde ekonomiky spomaľujú a banky pokračujú v uvoľnenej menovej politike. Nórska centrálna banka však už druhýkrát za šesť mesiacov zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu, konkrétne tento štvrtok o 0,25 bodov na 1 %.
„Naše súčasné hodnotenie vyhliadok a bilancie rizík naznačuje, že v nasledujúcom polroku dôjde s najväčšou pravdepodobnosťou k ďalšiemu zvýšeniu (úroku),“ povedal na tlačovej konferencii guvernér banky Oystein Olsen. Dodal, že vzhľadom na situáciu v ekonomike je ďalší nárast úroku v júni skôr pravdepodobný ako naopak.
Toto vyhlásenie prekvapilo mnohých ekonómov a podporilo posilnenie nórskej koruny. Jej kurz oproti euru vzrástol o viac ako 1 % na 9,5910 NOK/EUR a dosiahol najvyššiu úroveň od novembra 2018.
Analytik David Oxley z Capital Economics skonštatoval, že zatiaľ čo rast úrokov sa očakával, keďže banka v januári signalizovala, že zvýši sadzby, jej dravý prístup „jastraba“ expertov prekvapil.

Súvisiace články

Aktuálne správy