Vlani využívalo internet 85 % Slovákov vo veku 12 až 79 rokov

V minulom roku až 85 % Slovákov vo veku 12 až 79 rokov využívalo internet. Celkovo ide o 3,9 milióna užívateľov. Medziročne sa internetová populácia zvýšila o 3 % a Slovensko z hľadiska využívania internetu dosahuje priemer krajín Európskej únie. Vyplýva to z aktuálnej správy o vývoji návštevnosti slovenského internetu v roku 2018 od združenia IAB Slovakia.

Až 96 % užívateľov z celkovej internetovej populácie navštevuje slovenské stránky zaradené v jedinom auditovanom meraní návštevnosti AIMmonitor. Priemerná mesačná návštevnosť zo Slovenska dosiahla v roku 2018 hodnotu 3,7 milióna užívateľov. Najviac ľudí stále využíva desktop (PC) na browsovanie internetovými stránkami. Z celkového počtu užívateľov ide až o 92 %, čo je 3,4 milióna užívateľov. Zastúpenie mužov a žien je viac menej vyrovnané, pričom vedú muži so 75 %, ženy dosahujú 73 %. Muži na slovenských stránkach trávia o jednu hodinu a 27 minút viac času ako ženy a zároveň sú aktívnejší.

Mobilné zariadenia na slovenskom trhu zaznamenali vlani rast a vysoké hodnoty vo viacerých parametroch. „Svedčia o tom nielen medziročné porovnania z hľadiska návštevnosti, stráveného času, ale aj z hľadiska vytvoreného množstva mediálneho priestoru. Na tento trend reagujú aj výdavky do mobilnej reklamy, ktoré medziročne narástli až o 16 %,“ konštatovalo IAB Slovakia.

Interactive Advertising Bureau Slovakia (IAB Slovakia) je záujmovým združením pôsobiacim v oblasti internetu. V súčasnosti má 38 členov, ktorými sú najväčší slovenskí vydavatelia, mediálne agentúry a ďalší významní hráči slovenského digital trhu. Prevádzkuje jednotný nezávislý auditovaný rebríček návštevnosti slovenských internetových médií AIMmonitor.

Súvisiace články

Aktuálne správy