Akcie Bayer padajú: Roundup spôsobuje rakovinu, rozhodol súd v USA

, ČTK Foto: SITA/AP

Federálny súd v Spojených štátoch v utorok rozhodol, že herbicíd Roundup nemeckého chemického a farmaceutického koncernu Bayer spôsobuje rakovinu. Akcie spoločnosti zareagovali na verdikt oslabením o 12,5 percenta, čo je najväčšia denná strata za 16 rokov. Hodnota firmy tým klesla o zhruba osem miliárd eur, napísala agentúra Reuters.

Spoločnosť Bayer popiera tvrdenie, že glyfozát, ktorý Roundup obsahuje, spôsobuje rakovinu. Bayer kúpil spoločnosť Monsanto, dlhoročného výrobcu Roundupu, za 63 miliárd dolárov v minulom roku.

Glyfozát je najrozšírenejší herbicíd na svete a Roundup bol prvým produktom, ktorý je na tejto látke založený. Dnes už ale nie je chránený patentom a na trhu je k dispozícii mnoho ďalších verzií. Bayer už dávnejšie priznal, že kvôli tomuto herbicídu čelí tisíckam žalôb.

Chemickú látku glyfozát označuje Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny za pravdepodobne karcinogénny. Naopak Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európska chemická agentúra (ECHA), o ktorých posudky sa opiera Európska komisia, považujú glyfozát za neškodný.

Utorkový verdikt súdu v San Franciscu sa netýka zodpovednosti koncernu za rakovinu žalobcu Edwina Hardemana. O tejto veci začne súd rozhodovať dnes.

Súvisiace články

Aktuálne správy