Vysoký dopyt po nehnuteľnostiach v Rakúsku zvýšil ceny o 8 %

Výrazný dopyt po nehnuteľnostiach v Rakúsku pretrváva a tlačí ich ceny nahor. Obytné nehnuteľnosti v 3. kvartáli 2018 medziročne zdraželi o 8 %, čo je takmer dvojnásobné zvýšenie než európsky priemer (4,3 %).
Podľa aktuálnej analýzy Rakúskej národnej banky (OeNB) bez spolkovej krajiny Viedeň sa ceny obytných nehnuteľností v 3. kvartáli zvýšili až o 9,7 %. V hlavnom meste stúpli ceny o 6,5 %.
Zdražovanie výrazne presiahlo aj vývoj v predchádzajúcich štvrťrokoch. V druhom išlo o 5 % a v prvom o 7,3 %. V 3. štvrťroku 2017 sa ceny zdvihli o 4,5 % a v štvrtom o 4,7 %.
OeNB s odvolaním sa na údaje štatistického úradu Eurostat podotýka, že európsky priemerný nárast o 4,3 % prekonal aj ceny obytných nehnuteľností v strednej, východnej a južnej Európe. Výrazný rast príjmov, historicky nízka miera nezamestnanosti, relatívne optimistické ekonomické vyhliadky a výhodné finančné podmienky, najmä nízke úroky, aj v tomto regióne podporili dopyt po nehnuteľnostiach.
Nárast cien v 2. a 3. kvartáli 2018 podľa OeNB zaznamenali aj Holandsko, Írsko, Portugalsko, Španielsko a Luxembursko. Pokles nastal v Taliansku.

Súvisiace články

Aktuálne správy