Inflácia v Británii sa zrýchlila, stále sa však drží blízko 2-ročného minima

Spotrebiteľské ceny v Británii zaznamenali minulý mesiac mierne zrýchlenie rastu a prekonali tak očakávania trhov. Tie počítali so stagnáciou. Údaje zverejnil v stredu britský štatistický úrad. Napriek tomu sa však rast cien udržal v blízkosti 2-ročného minima, ktoré zaznamenal v januári.
Spotrebiteľské ceny v Británii vzrástli vo februári medziročne o 1,9 % po 1,8-percentnom raste v januári. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters predpokladali, že tempo rastu spotrebiteľských cien sa meniť nebude.
Jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny potravín a energií, však zaznamenala spomalenie. Zatiaľ čo jadrové spotrebiteľské ceny vzrástli v januári medziročne o 1,9 %, vo februári tempo rastu spomalili na 1,8 %.
Nízka inflácia kombinovaná s najnižšou nezamestnanosťou za viac ako štyri desaťročia a rastúcimi platmi udržuje výdavky Britov na relatívne solídnej úrovni, napriek neistote spojenej s blížiacim sa odchodom krajiny z Európskej únie. Mierna inflácia zároveň pomáha centrálnej banke, ktorá sa zatiaľ vyhýba zvyšovaniu úrokových sadzieb a čaká na výsledky diskusií o brexite.

Súvisiace články

Aktuálne správy