V bankovníctve na Slovensku pracovalo vlani viac ľudí

Ku koncu vlaňajška v bankovom sektore na Slovensku pracovalo viac ľudí. Celkovo tento sektor zamestnával 20.649 pracovníkov, čo predstavuje nárast o 677 ľudí, keďže rok predtým pre banky pracovalo 19.972 ľudí. Vyplýva to z najnovšieho Štatistického bulletinu Národnej banky Slovenska (NBS) k 4. štvrťroku minulého roka.
V bankách a pobočkách zahraničných bánk spolu pracovalo 19.539 ľudí, čo predstavuje nárast zamestnancov o 647. V centrálnej banke pribudlo ku koncu minulého roka 17 nových zamestnancov a celkovo v nej pracovalo 1110 ľudí.
Podľa NBS medziročný pohyb zamestnancov v bankovníctve z veľkej časti zapríčinili organizačné zmeny, ktoré sa udiali v niektorých inštitúciách. Aj v porovnaní s 3. kvartálom v bankovom sektorom ku koncu minulého roka pracovalo o 76 ľudí viac. „V priebehu posledného kvartálu 2018 sa v bankovom sektore nevyskytli žiadne významné organizačné a personálne zmeny,“ doplnila NBS.
Z dlhodobého hľadiska však ovplyvnili vývoj počtu pracovníkov v bankovom sektore aj ďalšie udalosti. „K nárastu evidenčného počtu pracovníkov v bankovníctve prispel vstup nového subjektu, ide o pobočku zahraničnej banky, ktorá vstúpila na trh 1. júla 2016,“ objasnila NBS.
Počet pracovníkov centrálnej banky rástol najmä do polovice roku 2017, keďže pribudli noví ľudia na oddelení ochrany finančných spotrebiteľov.
Celkovo ku koncu minulého roka v bankách pracovalo 17.820 ľudí a v pobočkách zahraničných bánk bolo zamestnaných 1719 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy