V porovnaní s V4 plánujú slovenskí zamestnávatelia vyššie nábory zamestnancov

Náborové plány slovenských zamestnávateľov na 2. štvrťrok sú ambicióznejšie ako u ich kolegov v susedných krajinách. Čistý index trhu práce dosiahol podľa prieskumu personálnej spoločnosti Manpower +11 %, čo je najviac z krajín Vyšehradskej skupiny (V4) a Rakúska. Slovensko sa umiestnilo vo vrchnej polovici rebríčka s podobným výsledkom ako napríklad Austrália, Brazília, Nemecko či Kanada.
„Prieskum odráža nálady zamestnávateľov, ktorý úzko súvisí so stavom ekonomiky. Slovensko sa nachádza v skupine viac optimistických krajín,“ povedala generálna riaditeľka Manpower Group Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová. Z ostatných krajín V4 dosiahlo rovnaký index trhu práce aj Poľsko, po odpočítaní sezónnych vplyvov však náš severný sused o jeden percentuálny bod zaostáva. V Českej republike, rovnako ako v Rakúsku, je po odpočítaní sezónnych vplyvov percento zamestnávateľov, ktorí chcú zamestnancov prijímať, o štyri percentuálne body vyšší ako tých, ktorí sa chystajú stavy zamestnancov znižovať. Maďarsko sa v tomto porovnaní s indexom 0 % prepadlo na koniec tabuľky spolu s Argentínou, Španielskom a Tureckom.
Prieskum zameraný na náborové plány zamestnávateľov pre 2. štvrťrok na vzorke 59.000 zamestnávateľov zo 44 krajín realizovala spoločnosť Manpower na prelome januára a februára. Najväčšie plány na rozširovanie počtu pracovníkov majú zamestnávatelia v Chorvátsku s indexom +34 %, nasleduje Japonsko s indexom trhu práce očistenom o sezónne vplyvy 27 %, na treťom mieste skončilo Grécko s indexom 21 %. Ďalšie priečky obsadili USA a Hongkong s indexom 19 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy