Dôchodcovia sa už môžu uchádzať o štátom dotovaný rekondičný pobyt

Dôchodcovia na Slovensku sa môžu aj v tomto roku uchádzať o rekreačný pobyt so štátnou účelovou dotáciou. Predaj odštartovala hotelová sieť Sorea, ktorá vyhrala vlani tender na zabezpečenie pobytov do roku 2020. Zúčastnila sa na ňom prostredníctvom Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR.
Na tento rok rezort práce odklepol dotáciu pre KOZ SR vo výške 307.000 eur, k dispozícii je 6140 poukazov na rekreáciu.
Účelová dotácia slúži na čiastočnú úhradu rekondičných pobytov pre dôchodcov s trvalým pobytom na území Slovenska, a to v sume 50 eur na jednu fyzickú osobu. Nárok na dotáciu majú poberatelia starobného, predčasného alebo výsluhového dôchodku. Nemôžu mať príjem zo závislej činnosti ani z podnikania.
Pobyt si môžu seniori rezervovať priamo vo vybranom zariadení hotelovej spoločnosti a je možné sa na ňom zúčastniť len raz v príslušnom kalendárnom roku. „Nárok na pridelenie poukazu so štátnou účelovou dotáciou musí klient potvrdiť podpísaním čestného vyhlásenia o poberaní jednej z uvedených foriem dôchodku,“ informuje o tom Sorea.
Dôchodcovia si môžu v tomto roku vybrať z viacerých zariadení vo Vysokých a Nízkych Tatrách, môžu navštíviť kúpele na Spiši či využiť služby vybraného zariadenia v Bratislave či v Topoľčiankach. Prvý možný termín nástupu na pobyt je 7. apríla tohto roka. „V prípade podania žiadosti do viacerých hotelov a získania kladnej odpovede si klient sám vyberie hotel a zaplatením rezervačného záznamu do desiatich dní potvrdí svoju účasť. Neuhradené rezervácie sa stornujú a vybavujú sa ďalšie objednávky v poradí,“ upozornila Sorea.
Ministerstvo práce okrem KOZ SR schválilo dotáciu na podporu rekondičných aktivít v tomto roku aj Jednote dôchodcov na Slovensku, a to v sume 250.000 eur, ako aj Odborovému zväzu potravinárov SR v sume 40.000 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy