Rokovania USA a Číny o riešení obchodnej vojny budú pokračovať na budúci týždeň

Predpokladá sa, že dohoda sa pravdepodobne nedosiahne skôr ako koncom apríla.

Americkí predstavitelia navštívia koncom budúceho týždňa Čínu, aby sa zúčastnili ďalšieho kola rokovaní o obchode. Delegáciu budú viesť minister financií Steven Mnuchin a splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer. Uviedli to predstavitelia administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, pretože nemali oprávnenie informovať verejnosť.

Naplánované americko-čínske rokovania naznačujú, že obe strany veria, že môžu dosiahnuť aspoň čiastočný pokrok. Rokovania sa však uskutočnia koncom marca, kedy sa podľa predošlých plánov predstaviteľov americkej vlády mala podpísať dohoda v letovisku prezidenta v Mar-a-Lago na Floride. Podľa predstaviteľov amerických podnikateľských organizácií sa dohoda teraz pravdepodobne nedosiahne skôr ako koncom apríla.

Obchodný spor medzi USA a Čínou sa začal vlani v dôsledku viacerých sťažností zo strany USA, vrátane toho, že Čína kradne americké obchodné tajomstvá a núti firmy, aby odovzdávali technológie výmenou za prístup na trh. Prezident USA uvalil clá na dovoz čínskych tovarov v hodnote 250 mld. USD a Čína odpovedala clami na americké tovary za zhruba 110 mld. USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy