Ekonóm pracujúci pre verejné blaho: Opustil nás Alan Krueger

, QZ Foto: SITA/AP

Ekonóm Alan Krueger mal len 58 rokov. Je to veľká strata nielen pre odvetvie, ale aj pre nízkopríjmových pracovníkov, na ktorých sa zameriaval vo svojich výskumoch.

Krueger bol dlhoročným profesorom na Princetonskej univerzite, tiež pôsobil ako hlavný ekonóm amerického ministerstva práce pod Billom Clintonom a neskôr predsedal Rade ekonomických poradcov Baracka Obamu.

V ekonomických kruhoch je najznámejší pre svoju prácu skúmania účinkov minimálnej mzdy. Spolu s Davidom Cardom odhalil, že zvyšovanie minimálnej mzdy nemá nevyhnutne negatívny vplyv na vytváranie pracovných miest, ako to mnohí ekonómovia predpokladali. Hoci ich práca je často sporná, posunula diskusiu vpred a často sa používa na podporu rastu minimálnej mzdy na celom svete.

Záujem Kruegera o situáciu pracovníkov s nízkymi príjmami presahoval tému minimálnej mzdy. Publikoval aj vplyvný výskum o zdieľanej ekonomike a rastúci podiele amerických mužov, ktorí sú nezamestnaní a nehľadajú si prácu. Rád poukazoval na štúdie o tom, aký má nedostatočná finančná podpora verejného školstva dopad na chudobných študentov.

Minulý rok bola Kruegerova snaha korunovaná úspechom.  Ako ekonóm pracujúci pre verejné blaho, spolu s kolegom Orley Ashenfelterom, publikoval dokument, "Teória a dôkazy o zamestnávateľskej dohode v sektore franšíz." Štúdia zistila, že väčšina hlavných stravovacích reťazcov v USA, vrátane mien ako McDonald's, Burger King, Jiffy Lube a H&R Block, uzavrela tajné dohody medzi franšízami, že si navzájom nebudú preberať pracovníkov. Napríklad, pracovník, ktorý už robil pre McDonalds by nikdy nebol prijatý osobou, ktorá práve začína s prevádzkou McDonald's. Ich výskum ukázal, že tieto dohody mali za následok zníženie miezd pracovníkov kvôli oslabeniu konkurencie medzi zamestnávateľmi s nízkymi mzdami, čo ovplyvnilo milióny pracovníkov.

"Tento dokument mal okamžitý politický dopad. Nič také sa v ekonomickej práci nikomu nepodarilo, l aspoň v nedávnej minulosti, ak ma pamäť neklame," povedal princetonský ekonóm Alexandre Mas. „Viedlo to k tvrdému zásahu proti dohodám, čo bude mať pravdepodobne merateľný vplyv na mzdy a príležitosti pracovníkov na trhu práce.“
 
Kruegerova práca ako celok ukázala, ako môžu ekonómovia z akademickej pôdy priamo ovplyvňovať verejnú politiku. Možno to nevedia, ale milióny amerických pracovníkov môžu z časti ďakovať aj Kruegerovi za to, že si ľahšie dokážu nájsť zamestnanie v jednom z najzraniteľnejších sektorov hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy