Produkcia slovenského stavebníctva v januári medzimesačne klesla o 1,2 %

V medziročnom porovnaní bola stavebná výroba na Slovensku podľa údajov Eurostatu v januári slabšia o 0,9 %.

Produkcia slovenského stavebníctva v januári oproti decembru klesla o 1,2 % a v medziročnom porovnaní bola nižšia o 0,9 %. Vyplýva to zo sezónne očistených údajov, ktoré zverejnil v utorok štatistický úrad EÚ Eurostat. V eurozóne stavebná výroba medzimesačne klesla o 0,9 %, kým v rámci celej EÚ stagnovala. V porovnaní s januárom 2018 bola produkcia stavebníctva eurozóny slabšia o 0,7 %, v celej únii sa však o 0,7 % zvýšila.

V rámci krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, stavebná výroba medzimesačne najvýraznejšie oslabila vo Francúzsku (-5,4 %), Fínsku (-2,2 %) a Španielsku (-1,8 %). Najväčší medzimesačný rast stavebnej produkcie v januári evidovali v Slovinsku (10,3 %), Maďarsku (9,7 %) a Rumunsku (5,1 %).

Medziročne januárová produkcia stavebného odvetvia v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, najviac vzrástla v Maďarsku (29,2 %), Holandsku (5,5 %) a Slovinsku (4,3 %). Najvýraznejšie medziročné oslabenie stavebnej výroby evidovali v Českej republike (-13,3 %), Rumunsku (-5,1 %) a Nemecku (-3,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy