Sociálna poisťovňa vyplácala vlani viac garančných dávok

Priemerná mesačná výška garančnej dávky na jeden prípad v minulom roku predstavovala 1 517,59 eura, čo je menej ako v roku 2017, keď to bolo 1 587,37 eura.

Sociálna poisťovňa (SP) vyplatila v minulom roku mesačne priemerne 142 dávok garančného poistenia. Išlo o 21 dávok viac ako v roku 2017. Priemerná mesačná výška dávky na jeden prípad pritom vlani predstavovala 1 517,59 eura, čo je menej ako v roku 2017, keď to bolo 1 587,37 eura. Informoval o tom hovorca SP Peter Višváder.

Celkové výdavky na túto dávku medziročne vzrástli. Vlani Sociálna poisťovňa na výplatu dávky garančného poistenia vynaložila 2,58 mil. eur, v roku 2017 to bolo 2,29 mil. eura. Na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie zo základného fondu garančného poistenia poisťovňa vlani zaplatila viac ako 13,5 mil. eur, v roku 2017 išlo o 10,7 mil. eur. V minulom roku tak celkové výdavky zo základného fondu garančného poistenia predstavovali viac ako 16 mil. eur.

Garančné poistenie je poistenie pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom do základného fondu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie.

Zamestnanec v pracovnom pomere, člen družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu, a fyzická osoba, ktorá vykonáva práce na základe dohody o brigádnickej práci študentov, dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti, má nárok na jednorazovú dávku garančného poistenia, ak sa jeho zamestnávateľ stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť jeho nároky vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu.

Súvisiace články

Aktuálne správy