Dve najväčšie nemecké banky chystajú zlúčenie, odborári bijú na poplach

, ČTK;TASR Foto: SITA/AP

Dve najväčšie nemecké banky, Deutsche Bank a Commerzbank, potvrdili rokovania o fúzii. Spojením by vznikla tretia najväčšia banka v Európe. Desaťtisícom súčasných zamestnancov hrozí prepustenie.

"Potvrdzujeme, že sme zapojení do rokovaní s Commerzbank," uviedla v nedeľu v oznámení Deutsche Bank. Commerzbank uviedla, že banky sa dohodli na začatí rozhovorov "s otvoreným výsledkom".

"Možnému zlúčenie dvoch najväčších nemeckých bánk založených zhodou okolností v rovnakom roku 1870 nebude nemecká vláda brániť. Sama ich k takémuto kroku nabáda, pretože v čase ďalšej ekonomickej krízy už nechce, aby sa nemecké firmy museli spoliehať na zahraničné banky," komentoval situáciu ekonóm Czech Fund Lukáš Kovanda.

Zlúčením oboch bánk by vznikol kolos takého rozsahu, že v Európe by razom zostali už len dve ešte väčšie banky: britská HSBC a francúzska BNP Paribas.

Deutsche Bank a Commerzbank na konci minulého roka zamestnávali dokopy viac ako 133 000 ľudí na plný úväzok. "Odborári sa z pochopiteľných dôvodov obávajú prepúšťania. O miesto môže prísť až tridsať tisíc ľudí. Z pohľadu odborov je nezmyselné zlučovať dve také veľké banky z jedného regiónu, dokonca z jedného mesta, Frankfurtu, pretože tak vzniká viac duplicít, než ak by sa zlučovali banky z úplne odlišných regiónov. Viac duplicít znamená väčšie prepúšťanie," cituje ČTK Kovandu.

Nemecký minister financií Olaf Scholz opakovane zdôrazňuje, že Nemecko potrebuje silný bankový sektor. Deutsche Bank a Commerzbank majú v ostatnom čase problémy a vláda dúfa, že spojením by získali na sile.

Nemecká vláda Commerzbank podporila v čase globálnej finančnej krízy a stále v nej vlastní viac ako 15 percentný podiel. Deutsche Bank sa musí vyrovnať s vysokými pokutami v USA za údajné manipulácie úrokovou sadzbou aj iné prehrešky.

Fúzia si podľa odhadov  analytikov vyžiada kapitálovú injekciu vo výške 15 miliárd eur, tvrdí Handelsblatt. Nemecká vláda nie je ochotná finančne podporiť možnú fúziu Deutsche Bank a Commerzbank v prípade, že si ich zlúčenie bude vyžadovať kapitálovú injekciu. Uviedol to v pondelok denník Handelsblatt s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje. Podľa vlády by bolo "politicky neobhájiteľné", ak by poskytla miliardy z peňazí daňových poplatníkov na pomoc Commerzbank v čase, keď sa rozpočtová situácia Nemecka zhoršila, napísal Handelsblatt.

Dnes sú obe banky opäť v zisku. Deutsche Bank sa dostala do čiernych čísel prvýkrát po štyroch rokoch. Kým v roku 2017 vykázala banka stratu 735 miliónov eur, vlani mala čistý zisk 341 miliónov eur. Commerzbank vlani dosiahla čistý zisk 865 miliónov eur, čo je takmer sedemkrát viac ako v predchádzajúcom roku.

Akcie Deutsche Bank v pondelok ráno na burze vo Frankfurte posilňovali o štyri percentá, akcie Commerzbank skoro o šesť percent.

Trhová hodnota Deutsche Bank sa aktuálne pohybuje okolo 16 miliárd eur, zatiaľ čo trhová hodnota Commerzbank je len deväť miliárd eur. Pre porovnanie, britská HSBC má trhovú hodnotu okolo 125 miliárd libier a francúzska BNP Paribas približne 55 miliárd eur, píše agentúra AFP.

Súvisiace články

Aktuálne správy