Prečo sa rally objavuje na všetkých burzách v rovnakom čase

, marketwatch Foto: SITA/AP

Hlavné globálne trhy sa tešia boomu za prvé tri mesiace roka 2019, čiastočne je to aj preto, že centrálne banky rozvinutých krajín sa zdráhajú sprísniť svoje peňažné politiky lacných peňazí zavedené po finančnej kríze v roku 2008.

Stoxx Europe 600 v tomto roku vzrástol o 12,9 %, hlavný ukazovateľ v Brazílii, index BOVESPA vzrástol v roku 2019 o 12,8 %, zatiaľ čo širší index akcií rozvíjajúcich sa trhov, MSCI Emerging Markets EEM, si pripísal 10,3 %.  Čínsky Shanghai Composite Index odráža problémy s ekonomickým spomalením a pretrvávajúcim napätím s USA, za prvé tri mesiace vzrástol o 21,2 %. Index S&P 500 sa v tomto roku môže pochváliť ziskom 12,6 %, Dow Jones Industrial Average DJIA, rástol o 10,8 % a technologický Nasdaq Composite Index o 15,9 %. Benchmark akcií firiem s nízkou kapitalizáciou, index Russell 2000 RUT, dosiahol v tomto roku v tomto roku pekných 15,2 %.

Všetky tieto čísla odrážajú blížiace sa dvojdňové stretnutie Federálneho rezervného systému, ktoré sa uskutoční 19. – 20. marca. Investori si myslia, že je tu väčšia šanca, že centrálna banka skončí v nasledujúcom roku so znižovaním sadzieb. Investori stávkujú, že Fed bude aj naďalej pokračovať v opúšťaní ultruvoľnenej politiky, čím bude podporovať potenciálne býčie prostredie pre aktíva vnímané ako rizikové. Stretnutie FEDu je naplánováné krátko po tom, čo Európska centrálna banka pred týždňom oznámila svoje plány na novú dávku lacných dlhodobých úverov pre finančné inštitúcie a oslabila svoj výhľad hospodárskeho rastu v eurozóne, čo je potvrdením pomalého rastu v eurozóne.

Rozhodnutie o politike Fedu a sila amerického dolára bude mať dopad na výkonnosť forwardových akcií. Slabší dolár pomôže znížiť protivietor pre nadnárodné spoločnosti, ktoré robia svoj biznis mimo USA, naopak píliš silný dolár, aj keď je často vnímaný ako signál ekonomickej vitality, môže mažť dopad na štvrťročné príjmy a premietnuť sa do slabších ziskov spoločností.

Stratég Deutsche Bank, Michael Hsueh vo svojej správe z 11. marca tvrdí, že toto prostredie by mohlo byť vhodným nielen pre akcie, ale aj zlato. „Kolektívne odsúvanie normalizácie politík naznačuje, že zlato by malo skôr rásť ako strácať, pretože riziko šokov zo sprísnenia monetárnej politiky sa zdá byť vzdialené,“ napísal. Futures na zlato v tomto roku doposiaľ rástli o 1,6 %, slabší dolár môže zlatu pomôcť v tom, že je lacnejšie pre kupujúcich, ktorí používajú inú menu.

V tomto roku rástlo zlato o zhruba dve percentá, predovšetkým v reakcii na zmenu sadzieb americkej centrálnej banky a na zvyšujúce sa obavy zo spomalenia globálnej ekonomiky. JPMorgan vsádza najmä na pohyb dlhopisov a kurzu dolára. "Pokiaľ bude platiť korelácia medzi pohybom výnosu akcií a dlhopisov, cena bude ďalej udávaná smerom, ktorým sa vydá dolár a reálne dlhopisové výnosy," uviedla v predpovedi pre tento rok Natasha Kanev z JPMorgan. Analytici Goldman Sachs predpovedajú medziročný rast o 12 percent, na 1450 dolárov za uncu.

Súvisiace články

Aktuálne správy