Politická obeť Deripaska: Sankcie znemožňujú zlepšenie vzťahov medzi USA a Ruskom

, CNBC Foto: SITA/AP

Ruskí predstavitelia pravidelne útočia proti americkým sankciám a označujú ich za „protiruskú hystériu“. Moskva a Washington sú na opačných stranách mnohých medzinárodných konfliktov, vrátane Sýrie, Ukrajiny, Iránu aj Venezuely.

Ruský magnát Oleg Deripaska, blízky Vladimírovi Putinovi, v nedeľu povedal, že Moskva a Washington sa viac zaujímajú o „ukazovanie svalov“ ako o zlepšenie ich vzájomného vzťahu. Na otázku, či vidí nádej na rozptýlenie napätia medzi Ruskom a Západom, pri zotrvaní ekonomických sankcií, Deripaska odpovedal: „Ako to vnímam ja, zo strany USA je to nemožné. Ak sa pozriete na realitu, Rusi a Američania sa nebudú nenávidieť, v srdci ruského ľudu si myslím, že je priestor, kam ísť a začať novú stránku, ale problém je, že svaly sa napínajú z oboch strán,“ povedal oligarcha pre CNBC.

Deripaska v piatok podal žalobu proti ministerstvu financií USA, aby zrušilo sankcie, ktoré mu v minulom roku uložilo, ako súčasť širšej odvetnej akcie za ruské zásahy do volieb v USA. Miliardár tvrdí, že jeho majetok v dôsledku sankcií stratil 81 percent, teda 7,5 miliardy dolárov, a že sa stal „obeťou politického boja tejto krajiny“. Jeho spoločnosti EN + a Rusal, z ktorých jedna je druhým najväčším výrobcom hliníka na svete, podliehali sankciám v rámci opatrení USA proti ruskej vláde z apríla 2018. Deripaskove firmy boli v januári škrtnuté zo zoznamu spoločností voči ktorým sankcie platia, administratíva Trumpa to urobila aj napriek námietkam demokratov, ale samotný Deripaska zostáva na zozname ruských oligarchov za údajné konanie v mene „vysokého predstaviteľa vlády Ruskej federácie“. Aj pre jeho činnosť v ruskom energetickom sektore.

Deripaska pre CNBC povedal, že obe krajiny sú pripravené minúť bilióny dolárov na obranu napriek tomu, že viac ako polovica takýchto výdavkov bude pravdepodobne „zbytočná“.Podľa neho sa nič nezmení ani po prezidentských voľbách v USA. "Všetko bude rovnaké, len nová generácia niečo urobí. Táto (generácia) by radšej bojovala.“

Vzťahy medzi Ruskom a USA mnohí posudzujú ako najhoršie od studenej vojny. Obe krajiny opustili od medzinárodnej jadrovej zmluvy z roku 1987 a Putin v decembri varoval pred hrozbou jadrovej vojny. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov trval na tom, že Rusko nechce „preteky v zbrojení“, ale v prípade potreby je pripravený reagovať na vojenské hrozby.

Začiatkom tohto mesiaca americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo obvinil Rusko z „postavenia sa za svojich venezuelských kamarátov“, aby „ochránil režim, ktorý je vhodný pre Moskvu.“ Jeho pripomienky sa objavili krátko po tom, ako ministerstvo financií USA uvalilo sankcie voči ruskej banke Evrofinance Mosnarbank za pomoc venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti PDVSA vyhnúť sa americkým finančným reštrikciám.

Zákonodarcovia v USA navrhli nové a ešte tvrdšie sankcie voči Rusku v ostatných mesiacoch, pričom tieto ruskí predstavitelia označili za „šialené“ a „bezohľadné“. Nedávno, spolu s Kanadou a Európskou úniou, ministerstvo financií USA oznámilo, že uvalí sankcie proti šiestim Rusom a približne pol tuctu obranných firiem počas novembrového útoku na ukrajinskú vládu. Nedávno, spolu s Kanadou a Európskou úniou, ministerstvo financií USA v piatok oznámilo, že uvalí sankcie proti šiestim Rusom a približne pol tuctu obranných firiem kvôli novembrového útoku na plavidlá ukrajinského námorníctva a vojakov v Kerčskom prielive.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy