Iba pätina Američanov očakáva vďaka Trumpovej daňovej reforme úspory

Iba pätina Američanov očakáva, že vďaka daňovej reforme zaplatia tento rok na daniach menej. Ukázal to prieskum, ktorý zrealizovala agentúra Reuters. Americký prezident Donald Trump pritom koncom roka 2017 presadil daňovú reformu s tvrdením, že má pomôcť najmä strednej triede.
Podľa prieskumu Reuters a inštitútu Ipsos, ktorý sa uskutočnil od 6. do 11. marca, približne 21 % opýtaných Američanov očakáva, že „daňová reforma im tohtoročné dane zníži“. Zhruba 29 % z nich predpokladá, že na daniach zaplatia viac, 27 % uviedlo, že daňová reforma ich nijako neovplyvní a 23 % sa nevedelo vyjadriť.
Odpovede sa výrazne líšili v závislosti od toho, či išlo o stúpencov republikánov alebo demokratov, pričom stúpenci republikánov očakávali výraznejší benefit daňovej reformy. Z tejto skupiny ľudí 33 % očakáva nižšie daňové zaťaženie a 17 % počíta s tým, že na daniach zaplatia viac.
Naopak, v prípade stúpencov demokratov je optimistov len 8 %. Až 45 % anketovaných predpokladá, že daňová reforma im tento rok daňové zaťaženie zvýši.

Súvisiace články

Aktuálne správy