SEC zažalovala VW a bývalého šéfa M. Winterkorna pre podvod na investoroch

Americká Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC) podala v súvislosti s emisnou kauzou žalobu na nemeckú automobilku Volkswagen a jej bývalého šéfa Martina Winterkorna. Ako dôvod uviedla, že firma sa na amerických investoroch dopustila "masívneho podvodu".

V žalobe podanej vo štvrtok (14. 3.) v Kalifornii SEC uviedla, že Volkswagen vydal na americkom trhu dlhopisy a cenné papiere kryté aktívami za miliardy dolárov, pritom jeho manažment vedel, že viac než 500.000 áut s naftovým pohonom v USA výrazne prekračuje emisné limity.

Podľa SEC tak VW "opakovane klamal a zavádzal amerických investorov, spotrebiteľov a regulačné úrady, pričom na emisii za výhodnejších podmienok zarobil stovky miliónov dolárov". VW však obvinenia odmieta a mieni sa brániť. Podľa hovorcu automobilky "investori neboli poškodení a firma emitované dlhopisy splatila aj s úrokmi v plnej miere a načas".

Problémy Volkswagenu začali v septembri 2015, keď americký Úrad na ochranu životného prostredia (EPA) informoval, že spoločnosť do státisícov naftových áut v USA namontovala softvér, ktorý počas testovacej fázy vykazoval emisie v rámci noriem, v reálnej premávke ich ale vysoko prekračoval. Spoločnosť neskôr priznala, že vo svete predala okolo 11 miliónov takto "upravených" áut, z toho len v Nemecku približne 2,4 milióna.

Od vypuknutia aféry v roku 2015 stál emisný škandál nemeckú automobilku približne 28 miliárd eur. Do tejto sumy sú zahrnuté pokuty, kompenzácie pre poškodených vlastníkov áut, predajcov a štáty, náklady na odkúpenie áut a úpravy dotknutých vozidiel. Väčšinu peňazí získali Američania. V Spojených štátoch bolo zároveň v súvislosti s kauzou obvinených 13 ľudí, vrátane Winterkorna a štyroch manažérov z Audi.

Súvisiace články

Aktuálne správy