Zberateľské aktíva sa vlani zhodnotili celkovo o 9 %

Jedinou hlavnou triedou zberateľských aktív, ktorá v minulom roku klesala, boli šperky.

Zberateľské aktíva sa v minulom roku zhodnotili celkovo o deväť percent. Najviac rástli ceny whisky, a to o 40 %. Na druhej strane, neoplatilo sa investovať do šperkov, ktorých cena klesla o päť percent. Vyplýva to z celosvetového prieskumu Wealth Report 2019 konzultačnej spoločnosti Knight Frank, o ktorom informovala J&T Banka.

Dvojciferné zhodnotenie v minulom roku dosiahli podľa Stanley Gibbons indexov aj mince, ktoré vzrástli o 12 %. Po slabom roku 2017, keď ich relatívnu atraktivitu znižoval boom okolo digitálnych mien, sa tak obnovilo ich dynamické tempo zhodnocovania. Rast zaznamenali aj vína, keď sa podľa Liv-Ex Fine Wine 1000 indexu zhodnotili o deväť percent.

Dáta z Art Market Researchu hovoria, že ceny umenia rástli vlani o deväť percent. Ide podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa o zdravé spomalenie po 21-percentnom zisku v roku 2017. Umenie naďalej podľa neho ostáva najväčším a najpopulárnejším segmentom luxusného zberateľstva.

Rast cien hodiniek si podľa Art Market Researchu udržal päťpercentné tempo. Ceny automobilových veteránov rástli podľa HAGI Top Indexu len o dve percentá. "Vyprchala nákupná horúčka z rokov 2012 až 2016, zmenil sa tiež vkus top zberateľov a mnohí, ktorí vstupovali na trh pred pár rokmi, z neho s profitom vycúvali," vysvetľuje Pánis.

Ceny antického nábytku vlani stúpli len mierne, a to o jedno percento. Diamanty ako trieda aktív podľa Fancy Color Research Foundation agregátne len stagnovali. Známky stagnovali tiež. Jedinou hlavnou triedou zberateľských aktív, ktorá v minulom roku klesala, boli šperky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy