Odborové združenie KOVO ohlásilo na utorok protestné zhromaždenie v Košiciach

Na verejnom proteste chcú bojovať za vyššie mzdy.

V utorok 19. marca sa v Košiciach uskutoční verejný podporný pochod a protestné zhromaždenie za vyššie a spravodlivé mzdy na Slovensku. Organizuje ho Odborový zväz (OZ) KOVO. Protest má podľa organizátorov podporiť spravodlivé požiadavky pre lepšiu kvalitu života zamestnancov a ich rodín.

Ako pre agentúru SITA uviedol člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica, manifestačným spôsobom chcú poukázať na potrebu adekvátneho zvýšenia platov tak, aby zabezpečovali dôstojný život zamestnancov a ich rodín. „V súčasnosti iba tretina pracujúcich dosahuje priemerný zárobok 770 eur v čistom. Dve tretiny zamestnancov majú mzdu nižšiu než je priemerná mzda,“ upozornil Balica.

Protestom chcú dať verejnosti, zamestnávateľom, politikom a aj ďalším verejným činiteľom najavo aj to, že posilňovaním kúpyschopnosti obyvateľstva sa pomáha aj malým a stredným podnikateľom. „Nízka kúpyschopnosť slovenských pracujúcich spôsobuje nízku spotrebu domácností s následným nižším odbytom malých a stredných výrobcov tovarov a poskytovaných služieb. Pokiaľ v súčasnosti pravidelne skloňujeme ekonomický rast Slovenska, musí sa to prejaviť aj na posilnení kúpyschopnosti zamestnancov a ich rodín,“ uviedol Balica.

Zároveň dodal, že kúpyschopnosť obyvateľstva by sa mala hodnotiť cez čisté disponibilné a nie cez hrubé alebo priemerné mzdy. „Štatistické vykazovanie hrubých miezd a ich porovnávanie s inflačným vývojom nie je vyjadrením adekvátnej kúpyschopnosti zamestnancov a kvality života,“ uviedol Balica. Odborári bojujú aj za zvýšenie minimálnej mzdy. Konfederácia odborových zväzov žiada jej navýšenie na rok 2020 na úroveň 635 eur. Odborári argumentujú najmä tým, že napriek vyššiemu nárastu minimálnej mzdy v poslednom období sa Slovensko stále pohybuje na 5. až 7. mieste od konca rebríčka minimálnych miezd v krajinách Európskej únie.

Odborári zároveň odmietajú aj tzv. konkurenčnú výhodu lacnej pracovnej sily. „Odmietame byť dielňou lacnej pracovnej sily pre krajiny Európskej únie a kumulovať na Slovensku nízku cenu práce, ktorá nezabezpečí dôstojnú životnú úroveň,“ uvádzajú odborári.

Za problém považujú najmä mladých ľudí, ktorí nezvládajú naštartovať rodinný život. „Zadlžovanie hypotékami s následným nekonečným splácaním z nízkych platov až do konca svojho života nie je východisko,“ upozornil Balica a pre agentúru SITA dodal: „Nie všetci zamestnanci majú nízke platy, ale je určitá skupina zamestnancov, ktorá nedokáže pokryť zo svojich príjmov každodenné potreby. Hlavne mladí ľudia majú problém pri zakladaní svojich rodín a potrebujú sa zadlžiť buď hypotékou, alebo stavebným sporením, pričom sa málo hovorí o tom, že pokiaľ v súčasnosti chcete dostať štátnu prémiu vo výške okolo 70 eur, musíte vložiť na účet 2 800 eur. To je privysoká suma na nízke platy.“

Košický protestný pochod sa začne v utorok 19. marca o 16. hodine na Južnej triede pri Congress Hotel Centrum a cez Námestie osloboditeľov povedie na Hlavnú ulicu. Samotné zhromaždenie sa začne o 16:30 pri Dolnej bráne v centre mesta.

Súvisiace články

Aktuálne správy