Na Slovensku vlani pribudlo takmer 9 tisíc živnostníkov

Počas roka 2018 bolo na Slovensku založených takmer 50,4 tis. nových živností, kým počet zrušených živnostenských oprávnení predstavoval 41,4 tisíca.

V minulom roku na Slovensku pribudlo takmer 9 tisíc živnostníkov. Vyplýva to z analýzy portálu Index podnikateľa, podľa ktorej počas roka 2018 bolo na Slovensku založených takmer 50,4 tis. nových živností, kým počet zrušených živnostenských oprávnení predstavoval 41,4 tisíca. Na mesačnej báze bolo najviac živností založených v januári, a to takmer 5,9 tisíca, kým naopak najmenej, zhruba 1,3 tisíca, bolo založených v decembri.

Počet založených živností tak bol v minulom roku za posledných päť rokov najvyšší a v porovnaní s rokom 2017 stúpol o vyše 10 %. Ešte výraznejšie rástol však počet zrušených živností, a to o 17 %. Napriek tomu však živností na Slovensku posledné dva roky pribúdalo, kým od roku 2014 do roku 2017 sa každoročne počet živnostníkov znížil.

Ešte dynamickejší vývoj ako pri živnostiach sa v roku 2018 zaznamenal v pôsobení spoločností s ručením obmedzeným a akciových spoločností. Tých vlani celkovo pribudlo bezmála 20 tisíc, kým na druhej strane bolo zrušených 4,4 tis. firiem. Celkovo tak na slovenskom trhu v minulom roku pribudlo vyše 15,6 tis. akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzeným.

Pri firmách tak vlani podľa portálu Index podnikateľa išlo o ich najvyšší čistý prírastok minimálne od roku 2014. Hoci v roku 2017 bolo založených až cez 20 tis. akcioviek a spoločností s ručením obmedzeným, zrušených bolo takmer 8 tis. firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy