Asociácia nemocníc sa nedohodla s VšZP na navýšení finančných zdrojov

Nemocnice združené v asociácii potrebujú navýšenie, aby pokryli dopad sociálneho balíčka od 1. mája 2019 a nároky v prípade príspevkov na rekreáciu zamestnancom v roku 2019.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa v stredu nedohodla so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) na navýšení finančných zdrojov pre nemocnice. Nemocnice združené v asociácii potrebujú navýšenie na pokrytie dopadu sociálneho balíčka od 1. mája 2019 a pokrytie nárokov v prípade príspevkov na rekreáciu zamestnancom v roku 2019. Ako ďalej informovala ANS vo vyhlásení, VšZP na rokovaní deklarovala, že nedisponuje finančnými prostriedkami na uvedené navýšenie.

„V prípade, že nedôjde ku dohode o navýšení do konca apríla 2019, ANS odporučí svojim členom vypovedať zmluvy so VšZP,“ informovala asociácia. Dodala, že v tejto súvislosti požiadala ministerstvo zdravotníctva o zabezpečenie dofinancovania rezortu zdravotníctva na rok 2019 na pokrytie zákonných nárokov zo zdrojov verejného zdravotného poistenia, aby sa zabránilo ohrozeniu sociálneho zmieru v zdravotníctve.

ANS je dobrovoľným, zamestnávateľským, záujmovým, nepolitickým a nezávislým združením združujúcim 75 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Zdravotnícke zariadenia združené v ANS zamestnávajú cca 26 000 zamestnancov.

Agentúra SITA požiada o reakciu ministerstvo zdravotníctva.

Súvisiace články

Aktuálne správy