Ceny ropy pokračujú v raste, Brent sa obchoduje vysoko nad 67 USD za barel

Ceny ropy pokračovali vo štvrtok ráno v raste. Cena severomorskej ropy Brent sa pohybuje vysoko nad 67 USD (59,28 eura) za barel (159 litrov) a dostala sa na 4-mesačné maximum. Dôvodom je obmedzenie produkcie zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a sankcie voči Venezuele a Iránu.
Barel americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa vo štvrtok ráno o 7.54 h SEČ predával po 58,42 USD. To bolo o 16 centov alebo 0,27 % viac než v stredu (13. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si počas stredy polepšil o 1,39 USD alebo 2,4 % a uzavrel na úrovni 58,26 USD, čo bola jeho najvyššia zatváracia cena za 4 mesiace.
Májový kontrakt na ropu Brent vo štvrtok ráno zdražel o 28 centov alebo 0,41 % na 67,83 USD za barel. Cena Brentu sa pohybuje na najvyšších úrovniach od polovice vlaňajšieho novembra.
Hlavnou príčinou rastu cien čierneho zlata je obmedzenie ponuky na trhu. Napríklad Saudská Arábia má v úmysle držať produkciu nižšie, než vyžaduje dohoda v rámci kartelu OPEC. Navyše ťažba vo Venezuele je výrazne obmedzená pre krízu, v ktorej sa nachádza krajina.
Rast cien obmedzuje spomaľovanie globálnej ekonomiky a s tým spojené zhoršovanie vyhliadok vývoja svetového dopytu po rope. Medzi ďalšie negatívne faktory patria politické riziká, ako je napríklad obchodný spor medzi USA a Čínou.

Súvisiace články

Aktuálne správy