Podnikatelia zdôrazňujú potrebu vytvorenia národnej politiky vedy a výskumu

Vytvorenie národnej politiky vedy a výskumu, reformy systému ich podpory aj zvýšenie objemu verejných výdavkov do základného a aplikovaného výskumu s ex-post hodnotiacim mechanizmom efektívnosti. Potrebu týchto krokov zdôrazňuje Americká obchodná komora v SR, partnerské podnikateľské združenia a obchodné komory.
Zástupcovia podnikateľov apelujú na kompetentné orgány štátnej správy, aby boli zavedené účinné mechanizmy, ktoré „reálne pomôžu slovenskej vede a navrátia dôveru spoločnosti vo verejné inštitúcie“.
Upozornili, že výdavky na vedu a výskum na Slovensku sú dlhodobo najnižšie spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky a jedny z najnižších v Európskej únii (EÚ).
Zdôrazňujú preto potrebu vytvorenia dlhodobej vízie vrátane vybraných strategických priorít pre Slovensko, a tiež vytvorenie systematického mechanizmu podpory, ktorý by mal byť základným pilierom fungujúceho ekosystému znalostnej ekonomiky.
Ako uviedli podnikatelia, v období priemyslu 4.0 sú hybnou silou inovácie sprevádzané sofistikáciou ľudskej činnosti, čo vytvára veľkú príležitosť pre malé krajiny. „Ak chce Slovensko pokračovať v udržateľnom ekonomickom raste, musí pochopiť, že kvalitná veda prepojená na inovácie je základnou predispozíciou pre vytváranie pracovných pozícií s vyššou pridanou hodnotou. Budeme preto podporovať aj ďalšie snahy širokej komunity zamestnávateľských a podnikateľských združení, upozorňujúce na nevyhnutnosť zásadnej reformy v tejto oblasti,“ skonštatovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy