Inflácia v Španielsku sa vo februári mierne zrýchlila

Spotrebiteľské ceny v Španielsku zaznamenali vo februári mierne zrýchlenie rastu, prvé zrýchlenie za posledné štyri mesiace. Uviedol to v stredu španielsky štatistický úrad, ktorý potvrdil predbežné údaje. Najviac k tomu prispeli vyššie ceny potravín a náklady na dopravu.
Spotrebiteľské ceny vzrástli vo februári medziročne o 1,1 % po jednopercentnom raste v prvom mesiaci roka. Úrad tak potvrdil rýchly odhad z konca februára. Je to zároveň prvé zrýchlenie inflácie od októbra, keď sa spotrebiteľské ceny zvýšili medziročne o 2,3 %.
Naopak, jadrová inflácia zaznamenala spomalenie. Zatiaľ čo v januári dosiahla 0,8 %, vo februári sa ceny zvýšili o 0,7 %. Februárový výsledok predstavuje najnižšiu jadrovú infláciu od júla 2016.
Najviac mieru inflácie ovplyvnili náklady na dopravu a ceny potravín a nealkoholických nápojov. Náklady na dopravu sa zvýšili o 1,8 % a ceny potravín a nápojov vzrástli o 1,4 %.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v Španielsku zvýšili minulý mesiac o 0,2 %. Vrátili sa tak k rastu po predchádzajúcom poklese o 1,3 %. Aj v tomto prípade výsledok potvrdil predbežný odhad z konca februára.

Súvisiace články

Aktuálne správy