Priemyselná produkcia v januári medzimesačne stúpla v eurozóne aj v rámci celej EÚ

Slovenskému priemyslu sa v januári darilo a jeho medziročný rast bol najsilnejší v rámci krajín EÚ.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v januári medzimesačne stúpla o 1,4 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zväčšila o jedno percento. Medziročne však produkcia priemyselného sektora eurozóny v januári klesla o 1,1 percenta a v rámci celej EÚ oslabila o 0,4 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v stredu.

Slovenskému priemyslu sa v januári darilo a jeho medziročný rast bol najsilnejší v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje dostupné. Oproti januáru minulého roka slovenská priemyselná výroba posilnila o 7,2 percenta. Nasledovali Poľsko (6,1 %) a Litva (5,9 %). Najväčší medziročný pokles priemyselnej produkcie evidovali v Írsku (-6,2 %), Luxembursku (-4,2 %) a v Nemecku (-3,4 %).

Medzimesačne slovenský priemysel v januári posilnil o 1,2 percenta, čiže prekonal priemer celej EÚ, ale zaostal za priemerom eurozóny. Najväčší medzimesačný rast dosiahol priemysel Írska (15,1 %), Chorvátska (9,6 %) a Slovinska (5,9 %). Najvýraznejšie priemyselná výroba medzimesačne klesla v Dánsku (-8,6 %), Lotyšsku (-3,6 %) a v Rumunsku (-1,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy