Európska únia sa pripravuje na chaotický brexit

Podľa eurokomisára pre hospodárske a finančné záležitosti Pierra Moscoviciho sa zvýšila pravdepodobnosť neusporiadaného odchodu Británie z EÚ.

Skupina Európskeho parlamentu (EP) pre brexit sa stretáva v Štrasburgu, aby zhodnotila situáciu pred plenárnou diskusiou o slepej uličke v súvislosti s odchodom Británie z EÚ. Po tom, ako britskí poslanci v utorok pomerom hlasov 391 ku 241 odmietli dohodu o podmienkach brexitu z dielne premiérky Theresy Mayovej, britský parlament bude v stredu rozhodovať, či krajina z EÚ odíde bez dohody.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici uviedol, že utorkové hlasovanie zvyšuje pravdepodobnosť odchodu Británie, ktorý je „neusporiadaný, brutálny ako útes,“ vrátane zavedenia nových colných pravidiel a obchodného chaosu, pred ktorým nadnárodné firmy varovali mesiace. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas povedal, že „ktokoľvek odmieta dohodu (o brexite), zahráva si bezohľadným spôsobom s blahobytom svojich občanov a ekonomikou“.

Európsky parlament má v priebehu stredy schváliť opatrenia, aby sa v závere tohto mesiaca čo najlepšie zvládli bezprostredné ťažkosti brexitu bez dohody. EP smeruje k schváleniu mimoriadnych opatrení s cieľom zmierniť bezprostredné problémy na cestách a letiskách, ak nákladné vozidlá zrazu budú musieť byť kontrolované a Británia sa stane treťou krajinou.

Súvisiace články

Aktuálne správy