Neistota ohľadom Brexitu posiela zlato k dvojtýždňovým maximám

, reuters Foto: getty images

Britský parlament opäť odmietol dohodu o brexite, dnes by sa malo hlasovať o odchode bez dohody. Ak ani toto neprejde, vo štvrtok budú britskí zákonodarcovia hlasovať o posunutí termínu brexitu. Na situáciu vo Veľkej Británii reagujú aj investori, ktorým sa neistota vôbec nepáči.

Spotové zlato posilnilo o 0,3 percenta na 1 305,21 USD za uncu, futures na zlato v USA vzrástli o 0,5 percenta na 1 305 USD za uncu. Zlato tak dosiahlo takmer dvojtýždňový vrchol v stredu po tom, čo sa investori rozhodli pre bezpečné útočisko. Na jednej strane to spôsobili britskí zákonodarcovia keď  odmietli upravenú dohodu o brexite, ale aj slabší dolár. Britský parlament v utorok odmietol dohodu premiéra Terezy Mayovej opustiť Európsku úniu po druhýkrát čím sa len prehĺbila politická kríza v krajine pred plánovaným dátumom odchodu 29. marca.

„Nepretržitá neistota kvôli brexitu znížila ochotu riskovať, pretože investori sú čoraz viac znepokojení potenciálom tvrdého brexitu bez dohody,“ povedal Benjamin Lu, analytik Phillip Futures so sídlom v Singapure pre agentúru Reuters.

Ázijské akciové trhy sa v stredu väčšinou nachádzali v červených číslach, pretože nálada investori riskovať poklesla v čase, keď libra čakala na svoj osud pred ďalším parlamentným hlasovaním o brexite. Svoje urobili aj čísla z USA, kde sa spotrebiteľské ceny vo februári po prvýkrát zvýšili po štyroch mesiacoch, ale tempo rastu bolo skromné, čo viedlo k najmenšiemu ročnému zisku za takmer dva a pol roka. Slabé údaje o inflácii v USA naznačujú, že FED sa môžu zdržať dodatočného zvyšovania sadzieb. Vyššie sadzby znižujú záujem investorov o neziskové zlato.

Dolárový index klesol o 0,3 percenta v reakcii na slabé údaje o inflácii v USA, čo zlacnelo zlato pre investorov, ktorí držia iné meny.

Neuspokojivé údaje z USA, ktoré nasledovali po slabých správach z iných ekonomík, len vystupňovali obavy zo spomalenia globálneho rastu. „Z dlhodobého hľadiska sme optimisti čo sa týka zlata. Trhy sa budú viac zaujímať o aktíva z kategórie bezpečného útočiska vo svetle volatility zo spomaľujúcej sa ekonomiky,“ povedal Lu z Phillip Futures.

Odrážajúc sentiment investorov sa podiely v najväčšom svetovo obchodovanom fonde, SPDR Gold Trust, vzrástli v utorok o 0,4 %.

Pre porovnanie, cena paládia klesla o 0,3 percenta na 1 537,47 za uncu, striebro si pripísalo 0,1 percenta a dosiahlo 15,44 USD za uncu a platina klesla o 0,2 percenta na 835,97 USD za uncu.

Súvisiace články

Aktuálne správy