Ťažké debaty: Dôvera medzi USA a EÚ je na najnižšej úrovni

, CNN;CNBC Foto: SITA/AP

Americkí a európski obchodní zástupcovia sa minulý týždeň stretli vo Washingtone, snažili a odstrániť obchodné bariéry, ale dostali sa do patovej situácie, uviedla CNN.

Minulý rok Trump pohrozil, že zavedie clá až do výšky 25 % na európske autá a zvýši poplatky za dovoz ocele a hliníka z Európy. „Dôvera je skutočne na najnižšej úrovni,“ povedala Marietje Schaakeová, členka Európskeho parlamentu pre CNBC. „EÚ má jasno v tom, že chceme mať obchod založený na pravidlách, chceme posilniť multilaterálny systém a domnievame sa, že z partnerstva s USA budú mať obe strany prospech,“ dodala. „Ale prezident Trump má zjavne iné názory. Verí v protekcionistickejšiu, nacionalistickú agendu a je ťažké sa s tým vyrovnať, pretože v skutočnosti nevieme, o čom tak môžeme diskutovať.“

Rozpor medzi USA a EÚ tiež znamená, že obom stranám chýba príležitosť spolupracovať pri konfrontácii s údajnými nečestnými obchodnými praktikami Číny. Trump opakovane napadol Peking za praktiky ako krádež duševného vlastníctva, prekážky pre americké spoločnosti, ktoré chcú pôsobiť v Číne, a masívna obchodná nerovnováha medzi oboma krajinami. Takéto napätie medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami viedlo k obchodnej vojne v podobe zvyšovania cla na tovary druhej strany, až kým sa Trump a prezident Sin Jinping v decembri minulého roka nedohodli na tom, že s tým prestanú.

Niektorí kritici Trumpa kvôli jeho postoju voči Číne, zdieľajú názor EÚ, tvrdí Schaakeová a ďalší európski úradníci. „Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sme debatovali so Spojenými štátmi, v neposlednom rade aj kvôli tomu, že čelíme výzvam zo strany Číny, krajiny, ktorá nie je preslávená dodržiavaním pravidiel v oblasti obchodu,“ povedala Schaakeová. „Takže si myslím, že namiesto toho, aby sme stáli proti sebe, by sme mali presadzovať spoločnú agendu.“

Podobný názor má  William Reinsch z think tanku Center for Strategic and International Studies. Reinch uviedol, že USA a EÚ by mohli spoločne „vytvoriť to, čo by bolo najväčším spotrebiteľským trhom strednej triedy na svete“ s právnym systémom, ktorý musí Čína dodržiavať, aby mohla obchodovať. „Bolo by to transformovanie, ale (zdá sa, že Spojené štáty a EÚ) sa nedokážu preniesť cez drobnosti, o ktorých sa dohadujú už vlastne 40 rokov. Či už sú to kurčatá alebo automobily alebo syr,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy