Mario Draghi už úrokové sadzby nikdy nezvýši

, BI Foto: SITA/AP

Keď sa v októbri 2011 stal prezidentom Európskej centrálnej banky taliansky ekonóm, región bol v kríze štátneho dlhu. Jedným z jeho prvých krokov bolo zníženie úrokových sadzieb. Od začiatku bol v pozícii hasiča a počas svojho osemročného funkčného obdobia sa z tejto pozície nikdy nedokázal úplne vymaniť.

V časoch, keď sa ekonomike darí, alebo naopak potrebuje stimulovať, centrálni bankári sa snažia udržiavať stabilnú úroveň inflácie zvyšovaním a znižovaním úrokových sadzieb. Zvyšovaním ak hrozí riziko prehriatia, znižovaním, keď rast potrebuje podporu. Výzvy, ktorým Európa čelila, však nútili  Draghiho len znižovať.

Minulý týždeň (7. marca), keď centrálna banka znížila svoje prognózy hospodárskeho rastu a inflácie v eurozóne, Draghi povedal, že banka ponechá rekordne nízke sadzby až do konca roka. To je až za Draghiho funkčné obdobie, ktoré sa končí v októbri.

Draghi sa drží nastolenej monetárnej politiky keďže známky oživenia sú len krátkodobé. V snahe oživiť rast a bojovať proti hrozbe deflácie, zatlačil úrokové sadzby do záporných teritórií a podnikol masívny program nákupu aktív vo výške 2,6 bilióna eur. V roku 2017 sa zdalo, že Európa zmenila smer. Rast regiónu bol prekvapivo silný a Draghi položil základy na odstránenie menových stimulov. Ale v čase, keď sa mal ukončiť program nákupu aktív, koncom roka 2018,  začala ekonomika opäť spomaľovať.

Centrálna banka v tomto roku predpovedá rast len na úrovni ​​1,1 % v porovnaní s decembrovou predpoveďou 1,7 %. ECB znížila svoju prognózu pre eurozónu ako posledná inštitúcia, podobne ako Európska komisia minulý mesiac a OECD z pôvodných 1,8 % na 1 %.

ECB oznámila aj nové úvery bankám. Cielené dlhodobejšie refinančné operácie (TLTRO), lacné pôžičky bankám na zvýšenie úverov domácnostiam a firmám sa začnú v septembri a potrvajú až do marca 2021. Napriek novým opatreniam Draghi optimistom nie je. "Riziká spojené s výhľadom na rast eurozóny sú stále naklonené smerom dole," povedal Draghi na tlačovej konferencii, "kvôli pretrvávaniu neistôt súvisiacich s geopolitickými faktormi, hrozbe protekcionizmu a zraniteľnosti na rozvíjajúcich sa trhoch."

Súvisiace články

Aktuálne správy