Nemecký chemický sektor zhoršil odhad, tento rok očakáva pokles produkcie

Zástupcovia nemeckého chemického sektora zhoršili odhad vývoja tohto odvetvia v roku 2019, čo je dôsledok zhoršujúcej sa situácie v európskej ekonomike, ako aj ďalších rizík mimo nej. Na rozdiel od prognózy z konca minulého roka, keď počítala s rastom, teraz nemecká Federácia chemického priemyslu (VCI) očakáva, že produkcia jedného z kľúčových odvetví nemeckého hospodárstva tento rok klesne, uviedla agentúra AFP.
„Nálady v sektore sa v poslednom období výrazne zhoršili,“ povedal šéf VCI Utz Tillmann. Dodal, že sektor reaguje na problémy iných odvetví, od ktorých je závislý.
VCI predpokladá, že produkcia chemického priemyslu klesne v roku 2019 o 3,5 % a tržby sa znížia o 2,5 % na 198,5 miliardy eur. V predchádzajúcej prognóze v decembri VCI odhadovala „mierny rast“ produkcie chemického sektora, ako aj tržieb. V prvom prípade počítala s rastom na úrovni 1,5 %, v druhom na úrovni 2,5 %.
Problémy ekonomiky a jednotlivých sektorov spôsobuje čiastočne nepriaznivá ekonomická situácia v Taliansku, ktoré sa ku koncu minulého roka dostalo do recesie. Navyše, Británia je tesne pred odchodom z Európskej únie a stále nie je isté, či vystúpi s dohodou s Bruselom, alebo či brexit bude neriadený. K tomu sa pridáva obchodný konflikt USA s Čínou, ako aj kroky Washingtonu voči iným obchodným partnerom.
Chemický sektor je tretím najväčším v rámci nemeckého hospodárstva. VCI zastupuje približne 1700 podnikov, od koncernov ako BASF až po malé rodinné firmy. Zamestnáva celkovo vyše 460.000 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy