Rakúsky Syncraft postaví v Japonskú účinnú elektráreň na drevo

Rakúska spoločnosť Syncraft Engineering postaví v Japonsku elektráreň na drevo v hodnote jednej miliardy jenov (8,01 miliardy eur), ktorá bude elektrinou a teplom zásobovať 3900 domácností. Podľa údajov firmy jej elektrárne na drevo neprodukujú emisie a pracujú s účinnosťou až 92 %.
Elektráreň typu „4 x CW 1200-400“, ktorá bude stáť v meste Šingu, je vysoko efektívne zariadenie s termochemickou technológiou. Drevená štiepka sa termochemicky premení na plyn, pričom špeciálny reaktor zabráni zahusteniu horiaceho materiálu. Pri tomto procese nevzniká žiadny popol, zato vysoko kvalitné drevené uhlie, ktoré sa môže použiť vo výrobe živočíšnych krmív ako hnojivo alebo palivo na grilovanie.
„Hoci Európa stále spochybňuje opodstatnenosť moderných elektrární na drevo a štatistiky ponúkajú len zdeformovaný obraz, Japonsko si po Fukušime uvedomilo, že obnoviteľné zdroje energie sú jedinou cestou do budúcnosti,“ skonštatoval šéf a zakladateľ Syncraftu Marcel Huber. Jeho japonský partner Šingo Numa z Forest Energy má dlhodobejšiu víziu a je presvedčený, že v Japonsku môžu postaviť a prevádzkovať viacero týchto elektrární.
Syncraft vznikol v roku 2007 a v rakúskom Schwazi zamestnáva 20 ľudí. V Zillertali existuje dcérska spoločnosť Syncraft Automotion, ktorá sa špecializuje na riadenie elektrárenských technológií a ponúka automatizované riešenia pre drevárenský sektor, vysokofrekvenčnú techniku a odpadovú vodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy