ECB prekvapila, oddialila tým potrebu robiť veľké rozhodnutia do konca tohto roka

, fidelity Foto: SITA/AP

Globálna ekonómka spoločnosti Fidelity International, Anna Stupnytska, komentuje štvrtkové zasadnutie ECB.

Mario Draghi opäť raz dokázal, že je majstrom prekvapení a šokov, hoci tentokrát v menšej miere ako predtým, no došlo k tomu v prostredí, kde zostalo len veľmi málo priestoru na prekvapenia smerom k holubičej (expanzívnej) politike a bez toho, aby nejaké konkrétne opatrenia boli skutočne aj zavedené.

Podľa očakávaní ECB svoje sadzby na štvrtkovom zasadnutí nezmenila. Oznámenie ďalšieho kola TLTRO bolo tiež široko očakávané, aj keď detaily zverejnené v stanovisku sa pred zasadnutím neočakávali.

Najväčším prekvapením pre trh bola zmena ďalšieho výhľadu politiky centrálnej banky. Uviedla, že sadzby zostanú nezmenené “najmenej do konca roka 2019”, kým predtým znelo jej vyjadrenie “najmenej do konca leta”. Rada guvernérov centrálnej banky evidentne usúdila, že ekonomika sa od posledného zasadnutia vyvíjala horšie, ako sa očakávalo. Rada preto zmenila slovník a odsunula normalizáciu monetárnej politiky na termín až po konci funkčného obdobia M. Draghiho.

Viac „medvedí“ výhľad ECB na ekonomický rast a infláciu sa odzrkadlil aj v jej prognózach ďalšieho vývoja, ktoré sa zhoršili ešte viac, ako sa očakávalo. M. Draghi zdôraznil, že prebiehajúce spomalenie ekonomického rastu bude pravdepodobne pretrvávať po celý tento rok. Dôvodom je viacero externých faktorov, ako politická neistota a oslabenie externého dopytu. Aj utlmená inflácia si vyžadovala zmenu politiky ECB.

Najnovšie kroky ECB sú v tomto prostredí skutočne oprávnené. Spomalenie globálnej hospodárskej aktivity pokračuje a nie je výhľad na zlepšenie v najbližšej dobe. Oslabenie rastu v Číne, zhoršenie globálnych finančných podmienok, neistota týkajúca sa obchodnej výmeny a niekoľko špecifických lokálnych faktorov spolu v uplynulom roku otočili chod európskej ekonomiky. Krajiny, ktoré sú späté s týmito faktormi znášajú túto záťaž ťažie, napríklad Nemecko.

V tejto fáze je len ťažko predpovedať, či niektorá z týchto prekážok v dohľadnej dobe zmizne. Údaje z čínskej ekonomiky zatiaľ nehovoria o tom, že by tamojšie spomalenie už malo naraziť na svoje dno. Je tiež veľmi neisté, ako účinné budú už ohlásené stimuly, aby dokázali priniesť oživenie v krátkej dobe. Napriek čiastočnému zlepšeniu v globálnych finančných podmienkach od začiatku tohto roka, ich účinok na rast sa prinajmenšom v najbližších štvrťrokoch neprejaví. Rázny obrat smerom k ďalšiemu uvoľňovaniu podmienok okrem toho nie je našim základným scenárom. Geopolitická neistota bude pravdepodobne naďalej dominovať investičnému sentimentu. Európa sa totiž pravdepodobne stane ďalším terčom protekcionistickej politiky USA.

Summa summarum, tým, že ECB na svojom štvrtkom mítingu prekvapila, oddialila potrebu robiť veľké rozhodnutia prinajmenšom do konca tohto roka a možno i na dlhšie. Ak nedôjde počas roka k veľkým šokom, postoj ECB zostane po toto obdobie nezmenený.

 

Autorom je Anna Stupnytska, globálna ekonómka spoločnosti Fidelity International.

Súvisiace články

Aktuálne správy