Austrália a Singapur vydali zákaz pre 737 Max: Akcie Boeingu ďalej klesajú

, BI;ČTK;TASR Foto: SITA/AP

Boeing nervózne očakáva otvorenie americkej burzy. Jeho akcie zatiaľ strácajú 1,8 %, čo predstavuje približne 4,1 mld USD. Pokles v predobchodovaní sa premieta aj do indexu Dow futures.

Austrália a Singapur sú zatiaľ poslední, kto sa rozhodol pozastaviť využívanie svojich všetkých lietadiel Boeing 737 Max. Mexickí, brazílski a argentínski dopravcovia sa tiež rozhodli tieto lietadlá odstaviť, nasledujúc tak príklad Indonézie a Číny, obe krajiny prijali rozhodnutie krátko po havárii letu Ethiopian Airlines Flight 302 v nedeľu, pri ktorej prišlo o život všetkých 157 ľudí na palube. Podľa svedkov sa za lietadlom pred pádom tiahla dymová stopa a bolo počuť zvláštne zvuky.

Ako uviedol The Wall Street Journal, približne 40 % všetkých lietadiel 737 Max, ktoré Boeing dodal od mája 2017, nedostalo povolenie na prevádzku. "Niekoľko leteckých spoločností a regulačných orgánov zatiaľ pozastavilo lietanie modelu Max 8, ale Austrália a Singapur sa považujú za prvé krajiny, ktoré doslova zakázali prevádzku lietadiel z flotily Max spoločnosti Boeing," napísal Guardian v utorok.

Akcie Boeingu si v pondelkovom obchodovaní odpísali 5,3 %.

 

K aerolinkám Číny, Indonézie či Etiópie sa počas niekoľkých hodín pridali okrem iného letecké spoločnosti Gol z Brazílie, Aeromexico, Aerolinias Argentinas, singapurská SilkAir a juhokórejská Eastar Jet. Všetky oznámili, že z bezpečnostných dôvodov nebudú spomínané stroje dočasne používať. Do odvolania nemôžu boeingy novej generácie pristávať ani odlietať v Austrálii, kde to nariadil miestny úrad pre civilné letectvo CASA.

K podobne ráznemu postoju niektorí americkí zákonodarcovia vyzývajú FAA. Úrad však stroje označil za "vhodné pre leteckú prevádzku" a vyzval ich výrobcu na urýchlené ukončenie zmien kontrolného systému. Spoločnosť Boeing v pondelkovom vyhlásení uviedla, že už niekoľko mesiacov vyvíja "vylepšenia softvéru letovej kontroly", vďaka ktorému by mal byť "bezpečné lietadlo ešte bezpečnejšie". Zmeny by podľa firmy mali byť pripravené na uvedenie do prevádzky v najbližších týždňoch.

Česká letecká spoločnosť SmartWings zatiaľ nevyradí z prevádzky svoje lietadlá Boeing 737 MAX 8 a počká na vyjadrenie Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA). ČTK to v pondelok povedala hovorkyňa spoločnosti Vladimíra Dufková.

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) chce údajne nasledovať britský úrad pre civilnú leteckú dopravu Civil Aviation Authority, ktorý v utorok oznámil, že preventívne pozastavil všetky komerčné lety strojov typu Boeing 737 Max. Agentúra Bloomberg to uviedla s odvolaním sa na zdroj oboznámený so záležitosťou, že EASA chce prijať podobné rozhodnutie.

Lety strojov Boeing 737 Max už okrem Británie zakázali aj Austrália, Čína, Indonézia, Malajzia, Omán a Singapur.

Po britskom zákaze sa najväčší svetový turistický koncern Tui rozhodol zastaviť všetky lety strojov Boeing 737 Max. Rozhodnutie sa týka všetkých leteckých spoločností koncernu, uviedol hovorca Tui. Zákazníci, ktorí mali od stredy (13. 3.) letieť jedným z 15 lietadiel Boeing Max koncernu budú informovaní o zmenách na internetovej stránke Tui.

Akcie Boeing pokračujú v páde, tesne pred 16.00 SEČ sa pohybovali v mínuse o viac než 5,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy