Bisnode: Briti rozbiehajú na Slovensku väčší biznis, ich základný kapitál presiahol miliardu eur

, bisnode Foto: SITA/AP

Do konca marca 2019, kedy by mala Veľká Británia opustiť Európsku úniu, ostávajú necelé tri týždne. A zdá sa, že záujem britských podnikateľov o biznis na Slovensku stále narastá. Od júla 2018 do dnešných dní u nás vzniklo 163 nových firiem s majiteľom z Veľkej Británie. Na Slovensku tak dnes podniká historicky najviac britských firiem (1 466) a rovnako rekordná je i výška vlastneného základného kapitálu, ktorý presiahol miliardu eur. Detailnú analýzu priniesla poradenská spoločnosť Bisnode.

Podľa zistení spoločnosti Bisnode, počet firiem s britským vlastníkom na Slovensku rastie kontinuálne od roku 2015, kedy u nás bolo zaregistrovaných 988 britských podnikov. Za štyri roky založili Briti 478 nových firiem, pričom vlastnený základný kapitál sa zvýšil takmer trojnásobne.

„V súčasnosti na Slovensku podniká 1 466 britských firiem, ktoré dovedna vlastnia základný kapitál vo výške 1 061 172 472 eur. Potvrdili sa tak naše očakávania, že Slovensko by mohlo z Brexitu vyťažiť. Záujem Britov o slovenský trh z roka na rok rastie,“ hodnotí analytička Bisnode Petra Štěpánová.


Na polrok minulého roka bolo podľa databáz Bisnode zaregistrovaných na Slovensku 1 303 firiem s britským vlastníkom, čo bolo o 163 podnikov menej, ako v súčasnosti. Ide o takmer 13 percentný medziročný nárast počtu firiem. Rekordné čísla však padali aj pri vlastnenom základnom kapitále. Ten sa od minulého roka zvýšil o 266 741 960 eur, čo predstavuje takmer 34 percentný nárast. „Môže to znamenať, že podnikatelia z Veľkej Británie rozbiehajú na Slovensku väčší biznis,“ dodáva Petra Štěpánová.

Súvisiace články

Aktuálne správy