USA uvalili sankcie na rusko-venezuelskú banku Evrofinance Mosnarbank

Banka sa podľa Washingtonu snaží obchádzať americké sankcie voči Venezuele.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila sankcie na banku Evrofinance Mosnarbank, ktorá sídli v Moskve a spoločne ju vlastnia ruské a venezuelské štátne firmy. Banka Evrofinance sa totiž podľa Washingtonu snaží obchádzať americké sankcie voči Venezuele. Úrad pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) amerického ministerstva financií vo vyhlásení uviedol, že sankcie na Evrofinance uplatnil preto, že podporuje firmu Petroleos de Venezuela S.A., ktorá sa stala terčom sankcií v januári.

"Tento krok demonštruje, že USA podniknú opatrenia proti zahraničným finančným inštitúciám, ktoré udržiavajú nelegitímny Madurov režim a prispievajú k ekonomickému kolapsu a humanitárnej kríze, ktorá trápi venezuelský ľud," konštatoval americký minister financií Steven Mnuchin.

Banka Evrofinance však vo vyhlásení uviedla, že napriek oznámeniu sankcií svoje aktivity realizuje ako zvyčajne a prisľúbila, že "splní všetky svoje záväzky voči klientom a partnerom". Evrofinance bola založená na financovanie spoločných rusko-venezuelských ropných a infraštruktúrnych projektov. Hugo Chávez, predchodca terajšieho venezuelského lídra Nicolása Madura, v roku 2011 kúpil 49-percentný podiel v Evrofinance prostredníctvom Venezuelského fondu národného rozvoja. Druhý podiel patrí ruskej firme Gazprombank a ruskej štátnej banke VTB Bank.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy