Trumpove politické útoky nemajú vplyv na menovú politiku, tvrdí šéf Fed-u Powell

Rozhodnutie pozastaviť zvyšovanie sadzieb je odrazom zdravej ekonomiky a nízkej inflácie, so zmenou menovej politiky sa Federálny rezervný systém nemusí ponáhľať, tvrdí šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell.

Politický tlak zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa nemal žiadny vplyv na rozhodnutie centrálnej banky pozastaviť cyklus zvyšovania úrokových sadzieb. Vyhlásil to v nedeľu šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell. Ako uviedol v rozhovore pre televíznu stanicu CBS, verí, že prezident nemá právomoc ho odvolať a v úrade zotrvá celé štvorročné funkčné obdobie.

Fed začal v januári vysielať signály, že pri zvyšovaní úrokov v tomto roku plánuje dlhšiu prestávku. Niektorí analytici sú presvedčení, že Fed by mohol svoje úrokové sadzby ponechať na nezmenenej úrovni celý rok a mohol by ich prípadne začať znižovať v roku 2020, ak sa ekonomika výrazne spomalí. Prezident Trump zvyšovanie úrokových sadzieb počas uplynulého roka opakovane kritizoval a svojho nominanta na šéfa Fed-u Powella viackrát obvinil, že sprísňovaním menovej politiky poškodzuje ekonomiku.

Powell tvrdí, že zdravá ekonomika USA a nízka inflácia umožňujú centrálnej banke krajiny, aby v oblasti úrokových sadzieb zaujala „opatrný, vyčkávací prístup“. „Opatrnosť znamená, že sa neponáhľame so zmenou politiky úrokových sadzieb,“ spresnil v rozhovore pre CBS. Základná sadzba americkej centrálnej banky sa v súčasnosti nachádza v rozpätí 2,25 až 2,25 percenta. To je podľa Powella „veľmi dobrá“ a v „podstate neutrálna“ úroveň, ktorá hospodársky rast nebrzdí, ani nestimuluje.

Súvisiace články

Aktuálne správy