V ekonomike USA vo februári pribudlo iba 20 tis. pracovných miest

Za posledné tri mesiace však v krajine v priemere vznikalo 186 tis. nových pozícií mesačne, čo stačí na znižovanie nezamestnanosti.

Americkí zamestnávatelia minulý mesiac vytvorili iba 20 tis. nových pracovných miest. Tvorba pracovných pozícií v ekonomike USA tak bola najslabšia za takmer tri a pol roka. Februárová slabá tvorba nových pracovných miest však nasledovala po tom, ako zamestnávatelia v krajine v januári prijali 311 tis. nových pracovníkov. Za posledné tri mesiace tak v USA v priemere vznikalo 186 tis. nových miest mesačne, čo stačí na znižovanie nezamestnanosti.

Spomalenie prijímania nových pracovníkov pravdepodobne bolo spôsobené nepriaznivým počasím a čiastočným zastavením financovania federálnych inštitúcií, čiže tzv. shutdownom. Správa o tvorbe pracovných pozícií, ktorú americká vláda zverejnila v piatok, však obsahovala aj niektoré pozitívne informácie. Priemerná hodinová mzda totiž vo februári oproti rovnakému mesiacu pred rokom stúpla o 3,4 percenta, čo bol jej najvýraznejší medziročný rast za desaťročie. Okrem toho miera nezamestnanosti sa znížila na 3,8 percenta z januárovej úrovne 4 percentá.

Súvisiace články

Aktuálne správy