Import sóje do Číny vo februári klesol na najnižšiu úroveň za štyri roky

Import sóje do Číny vo februári klesol na najnižšiu úroveň za štyri roky. Dôvodom bola neistota ohľadne obchodných vzťahov so Spojenými štátmi a stagnujúci dopyt po sóji. Ukázali to v piatok údaje čínskeho colného úradu.
Najväčší svetový nákupca sójových bôbov doviezol tento rok vo februári 4,46 milióna ton sóje, o 17 % menej ako pred rokom. Prispeli k tomu aj vysoké clá na sóju z USA, ktoré sú druhým najväčším dodávateľom sóje pre Čínu.
Ale čínski importéri vo februári nezvýšili dovoz sóje ani z Brazílie, keďže vyčkávajú na ukončenie rokovaní medzi Washingtonom a Pekingom a dúfajú, že obe strany dosiahnu dohodu.
Februárový import sóje bol zároveň o 40 % nižší ako 7,38 milióna ton v januári, keďže tento rok pripadli oslavy lunárneho Nového roka v Číne práve na február. Dovoz sójových bôbov zvyčajne klesá v čase osláv, keď majú ľudia v Číne zhruba týždeň voľno.
Za prvé dva mesiace 2019 klesol dovoz sóje do Číny o 15 % na 11,83 milióna ton. Jedným z dôvodov je aj výskyt vysoko nákazlivého afrického moru ošípaných, ktorý zredukoval chov ošípaných v krajine, a tým pádom aj dopyt po krmive zo sóje pre zvieratá.

Súvisiace články

Aktuálne správy