Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v januári klesli

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v januári klesli najstrmšie za sedem mesiacov. Dôvodom bol najmä prepad zahraničného dopytu. Vyplýva to z predbežných údajov spolkového štatistického úradu Destatis.
Destatis v piatok informoval, že objednávky v nemeckom výrobnom sektore po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy v januári klesli medzimesačne o 2,6 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa zvýšia o 0,5 %. Januárový pád objednávok bol najstrmší od júna minulého roka, keď sa znížili o 3,6 %.
Pod januárový výsledok sa podpísala aj výrazná revízia decembrových údajov. Namiesto pôvodného poklesu o 0,9 % sa totiž po spresnení výsledkov nové objednávky v decembri zvýšili o 1,6 % vďaka objednávkam v leteckom priemysle.
Štatistiky tiež ukázali, že domáce objednávky sa v januári znížili o 1,2 % a zahraničné o 3,6 %. Dopyt z eurozóny pritom klesol o 2,6 % a z iných krajín sa prepadol o 4,2 %.
Objednávky na polotovary sa v januári znížili o 1,1 %, na kapitálové produkty o 3,6 % a dopyt po spotrebnom tovare klesol o 1,4 %.
V medziročnom porovnaní klesli objednávky na priemyselné výrobky z Nemecka v januári o 3,9 %, a to po decembrovom revidovanom znížení o 4,5 % namiesto o 7 %. Ekonómovia pritom očakávali pokles objednávok v januári o 3,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy