Japonská ekonomika vzrástla v 4. kvartáli viac, ako naznačili predbežné údaje

Japonská ekonomika rástla v poslednom štvrťroku minulého roka rýchlejšie, ako naznačili predbežné údaje. Prispeli k tomu silné výdavky domácností aj firemné investície.
Tretia najväčšia svetová ekonomika v období október-december 2018 vzrástla o 0,5 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, a nie o 0,3 % ako naznačil predbežný odhad.
Aj v medziročnom porovnaní sa jej výkon v 4. kvartáli zvýšil viac, ako signalizovali predbežné údaje, a to o 1,9 % namiesto o 1,4 %.
Štatistiky ďalej ukázali, že výdavky japonských domácností sa v januári zvýšili o 2 % a prekonali odhady analytikov, ktorí očakávali ich pokles o 0,5 %. Dôvodom ich rastu bolo zvýšenie nákladov na bývanie, dopravu, telekomunikácie a vzdelávanie.
Tieto údaje naznačujú mierne oživenie japonskej ekonomiky. Ale zároveň kľúčový index dôvery podnikateľov, ktorý sa aj v januári znížil, už tretí mesiac po sebe, naopak signalizuje, že ekonomika môže klesnúť.
Analytici tiež upozornili, že obchodné vojny Spojených štátov by mohli byť hlavným rizikovým faktorom pre japonské hospodárstvo.
Za celý minulý rok sa výkon japonskej ekonomiky zvýšil o 0,8 %, po náraste o 1,9 % v roku 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy